Felújítják a Gyergyóújfalu és Vasláb közötti útszakaszt

393

A Gyergyóújfalu és Vasláb közötti útszakasz felújításának terveit ismertették a helyszínen a lakókkal a megyei elöljárók. Az Újfalu vaslábi kijáratánál tartott csütörtök reggeli fórumon elhangzott, ezen a szakaszon építik meg a legnagyobb átereszt is, a munkagépek már dolgoznak, és az előre legyártott betonelemek is a helyszínen vannak. A megyei önkormányzat vezetősége Gyergyóremetére is ellátogatott, ahol szintén útfelújítás témában egyeztettek Laczkó-Albert Elemér polgármesterrel.

Borboly Csaba és Barti Tihamér. A helyszínen ismertették a részleteket Fotó: Kertész László

Sokkal könnyebb úgy döntéseket hozni, ha nemcsak az irodában zajlik a munka, hanem helyszíni egyeztetések is vannak – hangsúlyozta a Gyergyóújfalu kijáratánál tartott megbeszélés kezdetén Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Barti Tihamér. Hozzátette, a beruházásra kormánytámogatást (PNDL) is sikerült lehívni, véleménye szerint pedig egy fontos útszakaszról van szó, mondván sokat számít, hogy lerövidíti az utat azok számára, akik Csíkszereda irányába utaznának.
Borboly Csaba megyeelnök a jelenlévőknek kifejtette, ezzel az útszakasszal térségeket sikerül összekötni, hisz az autósforgalom mellett, a csíksomlyói zarándokok is átvonulhatnak majd itt. Hozzátette, a beruházásnak köszönhetően Gyergyócsomafalva és Gyergyóalfalu is közelebb kerülhet a megyeszékhelyhez, majd a munkálatok ütemezésével kapcsolatban rámutatott: kedvező időjárási körülmények esetén akár már ősszel rákerülhet az első réteg aszfalt az 5,6 kilométeres szakaszra.
– Olyan út ez, amelyben kevesen hittek, és nehezen indult el a folyamat, hisz amikor nekifogtunk pénzünk sem volt rá, de én mindig azt mondom, hogy összefogással lehet utat építeni. Ha valamiben igazán hiszünk, akkor tényleg összejön, mi pedig pontosan így jártunk ezzel az útszakasszal – fogalmazott Borboly, majd részletezve hozzáfűzte: a közel 5,3 millió lejes beruházás összegének egy részét év elején elkülönítették, a fennmaradó részt pedig uniós támogatásból kaphatják meg, a kormány ugyanis olyan pénzeket csoportosít át a szerződéssel rendelkező megyei utak fejlesztésére, amelyeket nem tudott autópályákra és vasutak építésére költeni.
Újfalu polgármestere, Egyed József közölte, örül, hogy előremozdult a 126-os megyei út ügye, mondván örömteli, hogy hamarosan teljes lesz az infrastruktúra fejlesztése, a lakók pedig nem kell poros úton járjanak.
A jelenlévő lakók kérdéseket is feltehettek a megyei elöljáróknak, volt például aki arra volt kíváncsi, hogy mekkora lesz a munkálatok időtartama. Mint elhangzott, május 10-én adták ki a munkakezdési parancsot, a szerződés értelmében pedig tíz hónap áll a kivitelező rendelkezésére. A tervet Molnár Zsuzsánna, a megyei önkormányzat beruházási vezérigazgatóságának munkatársa ismertette, majd arra is rávilágítottak, hogy a beruházás részeként az átereszeket is kicserélik, sőt, a kapubejáratok melletti bekötőutak is aszfaltréteget kapnak.

Remetén is fejlesztések várhatóak
A megyei vezetőség Újfalu után Gyergyóremete felé vette az irányt, ahol Laczkó-Albert Elemér polgármesterrel egyeztettek. Ott elhangzott, tervezési folyamatban van a 153D jelzésű megyei út 3,5 kilométeres szakasza Gyergyóvárhegy irányába, egészen a hulladéklerakóig. Forrás ugyan még nincs erre a szakaszra, Borboly azonban megjegyezte, ennek ellenére elindítják a folyamatot, hisz „ha van kellő akarat, akkor út is lesz.”

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.