Felújítják a gimnáziumot

140

Másfél milliárd forintos (22,6 millió lejes) támogatásban részesül a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Magyarország kormánya jóvoltából. Laczkó György, az intézmény igazgatója elmondta, hogy e jelentős segítség révén a több mint százéves épület teljes mértékben, gyakorlatilag a pincétől a padlásig megújul.

Korábban csak részleges munkákat végeztek. Átfogó korszerűsítés Fotó: Lázár Emese

Laczkó György szerint a főépület teljes körű felújítása a prioritás, de ha jut a pénzből, akkor a többi épületeken is elvégzik a legszükségesebb beavatkozásokat.
– Rendbe tesszük a tetőteret, kicseréljük a nyílászárókat, a villany- és a fűtéshálózatot, az épület körül elvégezzük a telekrendezést, és még hosszasan sorolhatnám. Munka van bőven, s ha a Jóisten is megsegít, akkor néhány éven belül újra Székelyudvarhely egyik gyöngyszeme lesz a hosszú ideig méltatlanul háttérbe szorult gimnázium – mondta az igazgató. – Eddig csak részleges felújítások történtek, ez lesz az eddigi legnagyobb volumenű felújítási munkálat az ingatlanon – tette hozzá.

500 milliós támogatás Magyarországról
A Magyar Közlöny a december 27-i számában amúgy 33,4 milliárd forint (közel 504 millió lej) határon túli szervezeteknek való elosztásáról tájékoztat. A legnagyobb részesedést az Erdélyi Református Egyházkerület kapja (26,7 milliárd forint/402 millió lej), Hargita megyéből a Székelyföldi Jégkorong Akadémia részesül kiemelt támogatásban (810 millió forint/12,2 millió lej). Nagy összeget, 420 millió forintot (6,3 millió lej) juttatnak a Székelyvarsági Sí- és Túraközpont Egyesületnek), ugyanakkor Varság önkormányzata is 30 millió forintot (542,5 ezer lejt) kap. A Csíkszentmihályi Római Katolikus Plébánia bő 80 millió forintban (1,2 millió lejben) részesül.
Támogatják a színházak háttérintézményeit is: a csíkszeredai Kortina Egyesület 130 millió forintot (1,96 millió lej), a székelyudvarhelyi Pro Theatrum Alapítvány és a gyergyószentmiklósi Figura Kulturális Egyesület 70-70 millió forintot (1 millió lej) kap.

Bölcsőde, napközi épül
Ugyancsak magyar kormánytámogatásból épülhet 100 kisgyermek befogadására alkalmas bölcsőde és napközi a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia Szív utcai területén. Darvas-Kozma József pápai káplán, esperes-plébános szilveszteri beszámolójából kiderül: nyár elején fognak hozzá az építkezéshez, a Magyar Kormány 360 millió forintos (5,43 millió lejes) támogatást hagyott jóvá.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.