Felújítás miatt költözik az intézmény

Felújítják az épületet. Előtte átmentik a gyűjteményt Fotó: Lázár Hajnal

Bezár holnap a gyergyószent­mik­lósi Tarisznyás Márton Múzeum: kezdődik a költözés, mivel hamarosan felújítják az épületet. Az intézmény nagyobb rendezvényei a következő időszakban elmaradnak, viszont kisebb kiállításokat megszerveznek. Az ideiglenes otthon a volt tüdőkórház épülete lesz.

Felújítják az épületet. Előtte átmentik a gyűjteményt Fotó: Lázár Hajnal

Zárva lesz a látogatók előtt a következő időszakban a Tarisznyás Mártom Múzeum. Elkezdik a kiállítások bontását és költöztetését, hogy sor kerülhessen az épület felújítására. Csergő Tibor múzeumigazgató sajtótájékoztatón elmondta, több hétre van szükség, amíg kiköltöznek a múzeumból, előkészítik a raktárhelyiségeket, hogy biztonságos helyen tárolhassák a gyűjteményeket. A volt tüdőkórház épületébe költözik az intézmény, ott folytatja majd a munkát a személyzet.
A muzeológusoknak továbbra is bőven lesz feladatuk, hiszen sok gyűjteményben levő tárgy állagmegőrzését kell biztosítaniuk, a kutatások is folytatódnak, és két könyv kiadását tervezik idén.
A nagyszabású rendezvények, kiállítások elmaradnak: nem lesz Múzeumok éjszakája, sem Esztena fesztivál, s az alapkiállítások sem lesznek látogathatók. Kisebb tárlatok szervezését azonban tervezi az intézményvezető. Csergő elmondta: a virtuális térben lesznek aktívabbak a következő időszakban, ugyanis a DIA (Digitális Interaktív Archívum) fotóarchívum fejlesztésén dolgoznak, s ősztől a Gyergyói-medence településein mutatják majd be azt.
A Tarisznyás Márton Múzeum felújítására 2017-ben írt alá támogatási szerződést az önkormányzat a Központi Fejlesztési Régióval. A harmadik közbeszerzési eljárás zárul ma le, Nagy Zoltán polgármester a Hargita Népe kérdésére azt mondta, reményei szerint sikerül végre megfelelő kivitelezőt találni, és a nyár folyamán elkezdődhet a munka. Több mint 3 millió lejes beruházásról van szó, amelyből az épület régi szárnyát újítják fel. Rendbe teszik a tetőszerkezetet, a homlokzatot, az esővízelvezető rendszert, új illemhelyeket építenek, a fűtést és a világítást is felújítják.
Az épület egyébként az 1770-es években épült, és a város első emeletes kőépülete volt. A múzeum 1962 óta működik benne.

Lázár Hajnal