Felújítanák a múzeum épületét

50

Felújítaná a Tarisznyás Márton Múzeum épületét a gyergyó­szentmiklósi önkormányzat. A megvalósítást uniós támogatásból tervezik, ennek érdekében pályázatot nyújtanak be.

Egyre sürgősebb a felújítás Fotó: Jánossy Alíz
Egyre sürgősebb a felújítás Fotó: Jánossy Alíz5

Rendkívüli tanácsülésen került a gyergyószentmiklósi képviselő-testület asztalára a Tarisznyás Márton Múzeum felújításának ügye. Az épület rendbetételét uniós támogatással képzeli el a városvezetés: a Regionális Operatív Program 5.1-es tengelyén (A kulturális és természeti örökség védelme, megőrzése és népszerűsítése) nyújtanak be pályázatot ennek érdekében. Az ülésen elhangzott, az Euro Top Consulting által összeállított dokumentáció előzetes költségszámítása szerint, a műemlék épület felújítása több mint 3 millió lejbe kerül majd. A testület elfogadta a projekt műszaki-gazdasági mutatóit, valamint annak leírását és a finanszírozási kérelem benyújtásához kapcsolódó költségeket. A tervek szerint a felújítást két évre ütemeznék.
Az épület rendbe tételére nagy szükség van, és már korábban is tervezte azt a városvezetés, de eddig nem sikerült előteremteni a szükséges anyagi forrásokat. A műemlék jelentősen megrongálódott, elsősorban a falak ázása okozott komoly gondokat. Éppen ezért nagyon fontos szempont lenne a felújítás során, hogy a nedvességtől megóvják az épületet. Emellett a múzeum régi, műemlékként számon tartott szárnyában teljes körű külső és belső felújításra is sor kerülne az elképzelések szerint. A Tarisznyás Márton Múzeum egyébként népszerű mind a turisták, mind pedig a helyiek körében, hiszen az állandó és időszakos kiállítások mellett rendszerint szerveznek könyvbemutatókat, gyermekeknek foglalkozásokat, táborokat, és minden évben megtartják az Esztenafesztivált is a Múzeumok Éjszakájával egybekötve, mely szintén sok városlakót és környékbelit vonz.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.