Felszín alatt nagy a baj

Gáz van Székelyudvarhelyen

267

Inkább a gödrök, mint egy gázrobbanás – többek között ezt a következtetést vonhattuk le a tegnapi sajtótájékoztató után, amelyen az utóbbi időszakban extrém módon megszaporodott székelyudvarhelyi gázhálózati javítási munkálatokról volt szó. A jelenlévők egybehangzóan jelentették ki: a város föld alatti vezetékrendszerei katasztrofális állapotban vannak.

Gödör gödör hátán. Ha szivárog, ásni kell Fotó: Asztalos Ágnes

Közel 170 helyen kellett gázszivárgás miatt feltörni az útfelületet a város területén az elmúlt esztendőben. A beavatkozások november után sűrűsödtek meg, amikor a gázvállalat egy új műszert vetett be a meghibásodások kiszűrésére. Az év utolsó másfél hónapjában 120-130 gödör „keletkezett”, alaposan megnehezítve a két ünnep közötti – egyébként is túlzsúfolt – közlekedést. Elmondható, hogy szinte nincs olyan utca Székelyudvarhelyen, amelyet az utóbbi hónapokban legalább egy helyen ne törtek volna fel, a tegnap reggel például a központban, a ferences kolostor mellett dolgoztak a munkagépek. Sőt – mint tegnap délben a városháza tanácstermében tartott sajtótájékoztatón kiderült – a gödröktől egyelőre nem is szabadulunk meg.
A találkozóra a gázhálózaton történő beavatkozásokat végző DELGAZ Grid Rt. képviselőit is meghívta a székelyudvarhelyi városvezetés, de belső kommunikációs szabályzatuk értelmében ők ilyesmin nem vesznek részt, viszont Gálfi Árpád polgármester a sajtó rendelkezésére bocsátotta a neki címzett levelüket. A tanácsteremben a polgármester mellett jelen volt Orbán Árpád alpolgármester, Fülöp-Székely István műszaki igazgató, Ember Attila előadó, illetve Albert Csaba, a burkolatbontásokat és helyreállításokat végző cég, a székelyudvarhelyi Viking Kft. igazgatója is.

Az enyhe szivárgásokat is észlelik
Gálfi nyilvánvalóvá tette, hogy érthető módon mindenkinek – lakosoknak, városvezetésnek – bosszúságot okozott és okoz a sok kiásott vagy csak részben betemetett gödör, az aszfaltréteg rengeteg helyen való feltörése. Elmondta, hogy több ízben is tárgyalt a gázvállalat illetékeseivel, akik elmagyarázták, hogy a szokásosnál alaposabb javítási program zajlik a földgázhálózaton, azzal a céllal, hogy korszerű műszer bevetésével a legkisebb meghibásodást is kiszűrjék és azonnal el is hárítsák. A DELGAZ közleménye is arra világít rá, hogy egyértelműen a lakosság, a város biztonsága indokolja ezt a tevékenységet, amelyet igyekeznek minél hamarabb befejezni, majd helyreállítani a beavatkozások helyszínét.
– Ki kell mondani, hogy a város föld alatti vezetékei állandóan repednek, szakadnak, törnek, egyszóval katasztrofális állapotban vannak. A gázhálózat életkora átlagosan 30 év, és ezek a rég lefektetett csövek még acélból vagy vasból készültek. Hiába tehát a sok felszíni fejlesztés, addig, amíg végre újjáépítenek egy utcát (lásd a Sziget utca), és néhány héten belül meghibásodás miatt már fel is töri valamelyik szolgáltató – tette hozzá a városvezető. Határozottan kijelentette, hogy a jövőben a fejlesztési terveket össze kell hangolni a közszolgáltatók által tervezett modernizálásokkal, és – mint megosztotta a sajtóval – a DELGAZ nyitott az együttműködésre ezen a téren.

Gödrök és büntetések
A városháza műszaki igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a gázvállalatot törvény kötelezi arra, hogy ha szivárgást észlel, azonnal beavatkozzon. Tehát a város nem tilthatja meg az útburkolat vagy a járdák feltörését. Abban az esetben viszont büntethet, ha a törvény által előírt legtöbb 30 napon belül nem oldja meg a helyreállítást a burkolat szintjéig. A kiróható bírság nem is kevés, hiszen gödrönként 3000–4000 lejre is rúghat. Büntethető az is, ha nincs megfelelően jelezve a javítási helyszín, és ezáltal veszélyezteti a közlekedésbiztonságot. Ugyanakkor elhangzott, hogy nem a büntetés a cél, hanem az összes érintett féllel való együttműködés, hogy minél hamarabb helyreálljon a rend az utakon és a járdákon.
A polgármester határozottan felhívta a figyelmet arra, hogy az említett büntetés mindenkire – magánszemélyekre és jogi személyekre is – vonatkozik, akik valamilyen okból feltörik az útburkolatot és a megfelelő időn belül nem tömik vissza az előírt minőségben.

A gázrobbanás nem játék
A helyreállításért székelyud­varhelyi cég felel, a Viking Kft. több mint egy évtizede szerződéses partnere a gázvállalatnak. „A piszkos munkát mi végezzük el” – fogalmazott az igazgató, Albert Csaba. Az év utolsó időszakában látványosan megszaporodott gödrök a céget is meglepetésként érték, át kellett csoportosítania az embereit, gépparkját, sőt három alvállalkozót is be kellett vonnia a száznál is több javítási helyszín mielőbbi helyreállítására. Jelenleg három munkacsoport dolgozik a város területén.
Szerződésük értelmében 10 nap alatt kell helyreállítani a helyszínt, ez viszont az aktuális időjárás miatt csak a gödör minőségi anyagokkal való betömését jelenti, hiszen még a hidegaszfalt bevetéséhez is száraz felület és legalább +5 Celsius-fokos hőmérséklet szükséges. Naponta átlagosan 7-10 gödröt tudnak betömni, 26 még hátravan, de hétvégéig befejezik a munkát – ígérte Albert Csaba.
Az igazgató nem rejtette véka alá a „gázasoktól” kapott információt, miszerint még legalább 30 gödörre lehet számítani. A cégvezető az évek során látottak alapján (épületek megerősítésén is dolgoznak más erdélyi megyékben) kiemelte, hogy mennyire borzasztó károkat tud okozni a gázrobbanás, nemcsak anyagiakban, de emberéletben is. Térségünkben rég nem volt példa ilyenre, és ez főleg a rendszeres javításoknak köszönhető.

A fény az alagút végén
A DELGAZ levele terveket is tartalmaz. Két szakaszban végzi el a cég a város elavult gázrendszerének korszerűsítését, a munkát a szombatfalvi részen már el is kezdte. Ebben az évben 15 kilométeren és 33 utcában cserélnek ki mindent, többek között a Tábor lakótelepen, a Sziget negyedben, valamint a belváros bizonyos részein. Ezt követően a következő szakaszban újabb 22 kilométernyi vezeték cseréjére és a rendszer modernizálására kerül sor összesen 26 utcában.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek