Felszerelés nélkül próbálta megmászni egy férfi a vasalt utat: a hegyimentők segítettek rajta

116

Egy turistát mentettek meg szombaton a Hargita megyei hegyimentők, aki a szükséges felszerelések nélkül próbálta megmászni a Gyilkos-tónál lévő via ferrata útvonalat, de közben elakadt. A férfi végül az arra járó turistáktól kért segítséget.

Fotó: HN-archív

Elekes Huba, a gyergyószentmiklósi hegyimentők vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a férfi a hegymászáshoz szükséges, kötelező felszerelések nélkül próbálta megmászni a via ferratát. Többek között nem volt nála sisak, kesztyű és nem volt kötéllel sem kirögzítve.

Kamikaze akció volt. Hám, önbiztosítás, bármilyen felszerelés nélkül próbálta megmászni a 170 méteres szintkülönbségű vasalt utat a férfi. Az „út” felénél jött rá, hogy az előtte lévő szakasz egyre nehezebb és veszélyesebb. A férfi segítségkérését az arra járó turisták hallották meg, ők értesítettek minket – mondta Elekes Huba.

A helyszínre kiérkező hegyimentők segítettek a férfinak a via ferrata megmászásán, aki végül a szokásos turisztikai útvonalon folytatta a leszállást.

Elekes Huba azt is megjegyezte, hogy a férfi egy átlagos kirándulásra volt felszerelkezve, semmiképpen nem a via ferrata megmászására.

Az útvonal a haladó hegymászóknak van kijelölve, ahol kötelező a megfelelő felszerelés. Például a csizma, a heveder, az önbiztosítás, a sisak és a kesztyű. Akik nem rendelkeznek ezekkel az eszközökkel, bérelhetnek a hegyimentőktől és a Gyilkos-tónál számos helyen is – tette hozzá Elekes Huba.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek