2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Felszámolják a közüzemet

Felszámolják a gyergyó­szent­miklósi vízszolgáltató Go Rt.-t. A folyamat elindításához a végleges bírósági döntés is megszületett, miután a cég átszervezési tervét a hitelezők nem fogadták el. A közüzem felszámolása ellenére Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere a fogyasztókat nyugalomra inti. Sajtótájékoztatóján leszögezte, a lakások nem maradnak ivóvíz nélkül.

Elkezdődik a Go Rt. felszámolása. Nem zárják el a vízcsapokat Fotó: Lázár Hajnal
Elkezdődik a Go Rt. felszámolása. Nem zárják el a vízcsapokat Fotó: Lázár Hajnal

Hosszú ideje küzd nehézségekkel a gyergyó­szent­miklósi közüzem, hatalmas adósságot halmozott fel, most pedig úgy tűnik, elkerülhetetlen a felszámolás. 2013-ban fizetésképtelenségi átszervezés kezdődött el, az elképzelések szerint kétfelé vált volna a cég: az egyik vállalta volna az adósságot, melyet az ingatlanok árverezése révén fizetett volna vissza a hitelezőknek, a másik pedig tovább folytathatta volna tevékenységét, ám immár az adósságtehertől megszabadulva. Egy ideig úgy tűnt, a hitelezők elfogadják ezt a megoldást, aztán szeptember 9-én a Hargita Megyei Törvényszéken mégis más döntés született, elutasították az átszervezési tervet. A közüzem fellebbezett, azonban a Marosvásárhelyi Ítélőtábla múlt csütörtökön elutasította azt, helyben hagyva az előző döntést. Így elkezdődik a felszámolás.

Maradt a szolgáltatás, nem áll le a rendszer
– Nem az a kérdés, hogy lesz-e szolgáltatás, hanem az, hogy ki fog szolgáltatni – szögezte le sajtótájékoztatóján Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere, arra a városban elindult pletykára reagálva, miszerint a közüzem felszámolásával a víz- és csatornaszolgáltatás is leáll a városban. Az alpolgármester ezt cáfolta, kifejtve, a felszámolással hosszas folyamat kezdődik el: más településeken lezajlott hasonló eljárások tapasztalata alapján ez akár évekbe is telhet. Ez idő alatt pedig a közüzem továbbra is szolgáltat, a városvezetés pedig felkészül, hogy a folytonosságot biztosítani tudja – hangsúlyozta. A városvezető szeretné, ha a szolgáltatás továbbra is a város kezében maradna, erre pedig keresik a megoldást. Megjegyezte, mire a felszámolás a végéhez ér, akár nyereséges is lehet a vállalat, hiszen a rendszer felújítása folyamatban van, a tervek szerint év végére befejeződik, így megszűnnek a veszteséget okozó pontok, sőt a rendszerre több mint ötszáz új fogyasztó is csatlakozik.

Tartozik–követel
A Go Rt. adóssága egyébként meghaladja a 6 millió lejt, a legnagyobb összeggel a pénzügynek tartozik, de a szakszervezet, valamint az önkormányzat felé is maradt törlesztenivalója – számolt be az igazgató egy korábbi tanácsülésen. A vállalatnak azonban kintlévősége is bőven van, a fogyasztók több mint 3 millió lejjel tartoznak: ennek nagy részét a lakosság ki nem fizetett számlái teszik ki.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb