Felsősófalvára várják a táncoslábúakat

77

A Pipacsok Néptáncegyüttes július 21–28. között rendezi meg Felsősófalván a XIX. Székelyföldi tánctábort, melynek célja az udvarhelyszéki, ezen belül a két küküllőmenti tánckultúra népszerűsítése, hagyományainak megőrzése és ápolása.

[dropcap]A[/dropcap]z egyhetes táborban László Zsolt, Mátéfi Csaba, László Csaba, Imre Béla, valamint Rácz Lajos és táncospárjaik kis- és nagy-küküllőmenti, parajdi és sóvidéki táncokat tanítanak, utóbbiakat egész héten át. A táncoktatáson túl a programban zene- és énekoktatás is szerepel, előbbit a szászcsávási zenészek segítségével Sinkó András, míg utóbbit László Anna Ildikó vezeti.
– Húsz évvel ezelőtt, induláskor az volt a célunk, hogy a mezőségi és kalotaszegi mellett más tájegységet is bekapcsoljunk a táncházmoz­galom­ba. A sóvidéki táncházhagyomány volt a legismertebb, ezért szerveztük e köré a táborunkat, de minden évben oktatunk táncokat a Kis-Küküllő mentéről, illetve más kisebb tájegységeket is behozunk – mondta László Csaba, a tábor szervezője.
A táborra főleg hazai résztvevőket várnak, de érkeznek táncosok Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Franciaországból, Csehországból, Szlovákiából, sőt Kanadából és Japánból is. Utóbbiakat, mint „egzotikum” érdekli a tábor, a szervezők elsődleges célja, hogy a helyi fiatalok tanulják meg a táncaikat. László Csaba elmondta, éppen ezért a sóvidéki fiatalokat ingyen oktatják. Felsősófalván egy héten át a táncé lesz a főszerep, ám a szervezők tábori programokkal is készülnek: székelyföldi és kis-küküllőmenti tánccsoportok és egyéni előadók bemutatója, helyi kézműves-foglalkozások megtekintése is szerepel a programban, de minden este táncházat szerveznek. Aki igényli, kirándulásokon is részt vehet, túrát szerveznek a Medve-tóhoz, a parajdi sóbányába és a korondi kerámiaműhelyekbe is. László Csaba elmondta, idén is sok résztvevőre számítanak, tavaly például a táncosokkal, zenészekkel körülbelül 350 ember fordult meg a táborban.
A táborra jelentkezni július 15-ig lehet, bővebb információkat a pipacsok.ro honlapon kaphatnak az érdeklődők, illetve a 0266–242927-es és a 0744–632669-es telefonszámokon.

Berkeczi Zsolt

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.