Felravatalozták a királyi palotában az uralkodó koporsóját

74

A sinaiai Peleş-kastélyba, onnan pedig Bukarestbe, a királyi palotába szállították I. Mihály király koporsóját tegnap este. A világi és egyházi méltóságok már Sinaián leróhatták kegyeletüket, a bukaresti ravatal mellett pedig bárki kifejezheti részvétét ma és holnap. A szombati temetésen a brit és a spanyol uralkodóház is képviseli magát.

forrás: chron.com

Megérkezett tegnap Romániába az I. Mihály román király koporsóját szállító és az azt kísérő gyászmenet. Az egykori uralkodó koporsóját 14 órától Sinaián a Peleş-kastély dísztermében ravatalozták fel. Itt az elnöki hivatal, a kormány, a parlament, az állami intézmények, a diplomaták, az Európai Unió és a NATO, a Román Akadémia, az ortodox és a katolikus egyház, valamint a moldovai elnöki hivatal és állami intézmények képviselői róhatták le kegyeletüket.
Részvétét fejezte ki a király ravatalánál Klaus Johannis államfő, Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus, valamint Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke, és Mihai Tudose miniszterelnök. Ugyanott megjelent több központi intézmény vezetője, köztük Mugur Isărescu, a jegybank elnöke, Victor Ciorbea, a nép ügyvédje, Augustin Lazăr, Románia főügyésze, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Kanada, Spanyolország, a Vatikán és Marokkó bukaresti nagykövete.
A néhai uralkodót katonai tiszteletadással búcsúztatták a kastélyban.
Késő délután elindult a gyászmenet Bukarest felé. A koporsót Margit hercegnő, a román királyi korona őre, Radu herceg, valamint a királyi család több tagja kísérte. Este a bukaresti királyi palota tróntermében ravatalozták fel, itt a nagyközönség is leróhatja kegyeletét az elhunyt király előtt. Erre ma és holnap 8 és 22 óra között lesz lehetőség.
A szombati, Curtea de Argeș-i temetés zavartalan lebonyolítása érdekében mintegy 1400 rendőrt, több mint 800 csendőrt, 200 tűzoltót és 20 határrendészt mozgósított a belügyminisztérium. A SMURD rohammentő-szolgálat csapatai szintén felkészültek az esetleges beavatkozásokra. Az intézkedéseket a királyi ház és a kormány közti megállapodás eredményeként foganatosították – közölte a belügyminisztérium.
A szaktárca hozzáteszi, hogy a volt román uralkodó temetésére nagy tömegekkel számolnak, de az Országos Rendőr-főkapitányság biztosítja majd a rendet és az akadálymentes közlekedést az esemény teljes időtartama alatt. A rendőrök elterelik a közlekedést azokon az útvonalakon, ahol a temetési menet vonul – teszi hozzá a belügyi közlemény.
A király temetésén részt vesz Károly herceg, brit trónörökös, valamint Spanyolország volt királya, János Károly és felesége, Zsófia is.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek