Félmilliós menekülthullám várható

27

Sikerült tizedére csökkenteni a Törökországból az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók számát, ám Szíriából újabb félmilliós menekülthullám várható, ha nem sikerül nemzetközi megoldást találni a szíriai válságra – jelentette ki Volkan Bozkir, Törökország európai ügyekért felelős minisztere tegnap, miután Lazăr Comănescu külügyminiszterrel találkozott Bukarestben.

Lazăr Comănescu és Volkan Bozkir
Lazăr Comănescu és Volkan Bozkir

Újabb félmilliós szíriai me­nekültáradat zúdulhat Európára, amennyi­ben nem sikerül nemzetközi megoldást találni a szíriai válságra – jelentette ki Volkan Bozkir, Tö­rökország európai ügyekért felelős minisztere tegnap Bukarestben, miután megbeszéléseket folytatott Lazăr Comănescu külügyminiszterrel.
Bozkir elmondta: a török hatóságok tavaly 145 ezer határsértőt és 4500 embercsempészt tartóztattak le, a török partokról az EU-ba jutó illegális bevándorlók számát pedig a napi háromezerről háromszázra sikerült visszafogni.
A migrációs válság azonban az egész emberiség problémája, megoldásához pedig minden érintett félnek együtt kell működnie – figyelmeztetett a török miniszter.
Bozkir szerint azonban a helyzet ismét rosszabbodhat, hiszen amióta a „szíriai kormányerők és Oroszország egyesült erővel bombázzák Aleppót” újabb ötvenezer szíriai érkezett a török határra. Rajtuk kívül rövid távon további félmillió potenciális menekülttel lehet számolni, de szerinte akár 3,5 millió ember is útra kelhet otthonából, ha tovább romlik a helyzet Szíriában – jósolta a török miniszter.
Bozkir beszámolója szerint Törökországba eddig 2,6 millió „vendég” érkezett Szíriából. Mint mondta: Ankara csak a táborokra 8 milliárd dollárt költött, de ha a helyhatóságok, a civil társadalom és az állam valamennyi költségét összeszámolják, együttesen már 20 milliárd dollárt költöttek a szíriai menekültekre.
A migrációs válság azonban az egész emberiség problémája, megoldásához pedig minden érintett félnek együtt kell működnie – figyelmeztetett a török miniszter. Az Európai Unióval kidolgozott közös cselekvési tervben előirányzott hárommilliárd eurós összegről kijelentette: ezt nem Törökország kérte, nem utak és hidak építésére fogja költeni, hanem a „szíriai vendégek” elszállásolására, egészségügyi ellátására, a negyedmillió szíriai gyerek iskoláztatására, újabb táborok építésére és mindennek az a célja, hogy csökkentsék a nyomást, amelyet az illegális bevándorlás jelent Európa számára.
A két miniszter bukaresti közös sajtóértekezletén Comănescu megerősítette: Románia az unió külső határainak megerősítését szorgalmazza, ennek egyik megnyilvánulási formája pedig az, hogy az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) fő működtetői közé tartozik.
Arra a kérdésre, hogy mit szólna, ha a felzárkóztatási alapokból vennének el pénzt, hogy az EU előteremtse a Törökországnak ígért hárommilliárd eurót, Comănescu azt válaszolta: a kohéziós költségvetés elosztásáról már korábban meghozták döntést, és „azt nem kell megváltoztatni”.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.