2021, január 18, hétfő.

Félmillió euró kölcsön a megyétől

Félmillió euró kifizetését hagyta jóvá legutóbbi ülésén Hargita Megye Tanácsa Kászonaltíz számára, hogy egy jelentős összeget hozó uniós pályázatát el tudja számolni. András Zoltán polgármestertől megtudtuk, az összeg egy részét már fel is használták, az erdei utak felújítására vonatkozó nagyobb tételt viszont elképzelhető, hogy csak 2016-ban tudják elszámolni.

Mezei út a Kászonokban. Pénz kell a befejezéshez, az elszámoláshoz Fotó: Balázs Árpád
Mezei út a Kászonokban. Pénz kell a befejezéshez, az elszámoláshoz Fotó: Balázs Árpád

Két utófinanszírozott pályázat elszámolására kapott egyfajta kölcsönt Kászonaltíz – tudtuk meg András Zoltán polgármestertől. Hozzátette, az elszámolás után, amint a pályázatokat kifizetik, a szóban forgó félmillió eurót visszautalják Hargita Megye Tanácsának.
A polgármester elmondta, az összeg egy kisebb részét már fel is használták: egy LEADER-projekt keretében erőgépet és a hozzá tartozó eszközöket vásároltak meg, amelyet majd a mezei utak karbantartására tudnak használni. A közel 90 ezer lej értékű pályázat révén traktort, függesztett földgyalut és lapvibrátort szereztek be.
A nagyobbik tétel a 125B-tengelyen kiírt erdei utak felújítására vonatkozó pályázatuk finanszírozásához szükséges. Ennek keretében a Kászoni-medencét Csi­nóddal összekötő erdei utat újítják fel körülbelül 17 kilométeren. A polgármester kifejtette, a széles körű felújítás során makadámutat hoznak létre, amelyre két rétegben bitumenes kavicsréteg kerül. Ezenkívül hidakat és átereszeket újítanak fel, illetve cserélnek ki, és a patakmedert is megerősítik ott, ahol az közel található az úthoz. Az út szélén kiássák az árkokat, sáncokat, és ahol szükséges, ki is betonozzák.
A tervező és a műszaki felügyelő szerint a bitumenes réteg lefektetését melegebb napokon lehetne végre hajtani, mint a mostaniak, ellenkező esetben nem lesz megfelelő minőségű a munkálat. Ha az időjárás kedvezően alakul, még az idén befejezhetik az út felújítását, de ha erre nem lesz alkalmuk, elképzelhető, hogy tavaszra halasztják a befejezést. Ebben az esetben megeshet, hogy csak 2016-ban fogják tudni elszámolni a munkálatokat – tudtuk meg a polgármestertől.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb