Felmérték az udvarhelyi diákság ismereteit

Nem fényes a helyzetkép

87

Van, aki szerint Borboly Csaba Székelyudvarhely polgármestere, Klaus Johannis sportoló, Viorica Dăncilă pedig divattervező. Nem tiszta az önkormányzat létszáma, homályos az áfa és a bruttó bér fogalma, mégis inkább vállalkozó, mint politikus szeretne lenni a megkérdezett ifjak zöme.

A Székelyudvarhelyi Mik­ro­vál­lal­kozók Szövetsége (SZMVSZ) júniusban, 238 székelyudvarhelyi középiskolában tanuló diák megkérdezésével készített vitaindítónak szánt, különböző területekre, kérdéskörökre koncentrált online közvélemény-kutatást, amellyel vizsgálta a székelyudvarhelyi középiskolások ismeretszintjét, véleményét.
A felmérő szándéka, hogy a közeljövőben az érintett területeket külön kibontva, részletes felmérésekkel egészíti majd ki – áll a Mikrovállalkozók Szövetségének szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. A közvélemény-kutatás eredményét röviden összefoglalta az SZMVSZ. Az összefoglalóból kiderül, hogy a gazdasági ismereteket firtató kérdések mindegyikére a diákok csupán 16%-a válaszolt megfelelően – intézmény szerint az első három helyen a Kós Károly Szakközépiskola diákjainak 35%-a, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákjainak 12%-a, a Tamási Áron Gimnázium diákjainak 11%-a van. Korosztály szerint a 9. osztályos diákok 23%-a, illetve a 10.-es diákok 20%-a, végül a végzős, azaz 12.-es tanulóknak mindössze 7%-a tudott minden kérdésre jó választ adni.
Az állampolgári/politikai ismeretek alapján elmondható, hogy a diákok meghatározó többsége (94%) nem ismeri a helyi önkormányzat felépítését, sőt 22%-uk a polgármester személyével sincs tisztában. A megkérdezettek 11 százaléka Borboly Csaba megyeelnököt, 10 százaléka Bunta Levente expolgármestert, 1 százaléka pedig a már többször is jelöltként induló Molnos Zoltán festőművészt nevezte meg mint Székelyudvarhely elöljáróját. A nevesebb román politikusok (államelnök, kormányzó párt elnöke) ugyanakkor nagy arányban ismertek voltak, annak ellenére, hogy a tanulók többsége nem tudja, milyen távol fekszik a főváros, Bukarest.
A nyelvismeretet tekintve a válaszadók fele határozottan jobban ismeri az angol nyelvet, mint a románt, illetve 29 százaléka ugyanazt a szintet jelölte meg a két nyelv esetén. Ami az elvándorlási szándékot illeti, a fiatalok egyharmada inkább külföldön szeretne élni majd – közöttük a legnagyobb arányban a kilencedik osztályosok (63%), és az is kiderült, hogy a döntésüket nagyrészt egyedül vagy inkább egyedül hozzák meg. A jövőt tekintve pedig ötből egy diák vállalkozó szeretne lenni, politikus viszont elenyésző százalékuk.
A város nyolc középiskolájában végzett felmérés részletes kiértékelése a Székelyudvarhelyi Mik­ro­vál­lalkozók Szövetsége honlapján (szmvsz.ro) olvasható.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.