Felmérik a művészeti iskolákba jelentkezők tehetségét: Közeledik a beiratkozások időszaka

308

Hamarosan elkezdődnek a beiratkozások az óvodák nagycsoportosai számára az iskolák előkészítő osztályaiba. A művészeti profilú oktatási intézmények egyrészt a túljelentkezés miatt, másrészt pedig a tehetségkutatás céljából felmérik, hogy az érdeklődők közül kinek javasolják, hogy ilyen osztályban kezdje iskolai tanulmányait.

Várják a tehetségeket a művészeti iskolák                                                                                            Fotó: archív

A csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola zene- és rajzóvodát tart január 22-től kezdődően, szerdánként öt alkalommal mindazon gyermekek számára, akik iskolájukban szeretnének tanulni.
– A program célja, hogy a művészetek iránt érdeklődő diákokat felkutassuk, és tehetségüket felmérve lehetőséget adjunk, hogy ezt kamatoztassák – fogalmazott Nagy Zsuzsanna, a Nagy István Művészeti Középiskola igazgatója. Mint elmondta: első alkalommal szülőértekezletet tartanak a szülőknek, hogy bemutassák az iskola oktatási rendszerét, ezzel párhuzamosan pedig a tanítónők foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek. Öt egymás utáni szerdán várják a gyermekeket és szüleiket: 17 órától a zene iránt érdeklődőket, 18 órától pedig a rajzra fogékony apróságokat. Az első négy alkalommal a gyerekek mindkét programon részt vehetnek, ha mindkét művészeti ág iránt érdeklődnek, ám az utolsó alkalmon el kell döntsék, hogy melyik művészeti ágban szeretnék kamatoztatni tehetségüket. A foglalkozásokon a gyerekeket megfigyelik, az ötödik programon pedig tehetségfelmérést tartanak, hogy kiválasszák azt a 50 gyermeket, akik náluk tanulhatnak. 25 hely van a zeneosztályba és ugyancsak 25 gyermek kezdheti a tanévet olyan osztályban, ahol opcionális tantárgyként oktatják majd a rajzot.
A székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Líceum munkatársai több éve óvodai szülőértekezleteken tájékoztatják a szülőket az iskolájukban folyó oktatási lehetőségekről. A gyerekeket is felmérik és azon gyermekek szüleinek, akiket énekhangjuk vagy rajzkészségük szerint tehetségesnek találnak, ajánlatot küldenek a februárban zajló ízelítő programjaikról.

Hangszerbemutatóval is várják a gyermekeket
– Február folyamán tartjuk a játékos Színek világa, Hangok világa ízelítő programjainkat, hangszerbemutatót is szervezünk diákjainkkal, ahol az előkészítő osztály előtt álló gyermekek különböző hangszerekkel ismerkedhetnek meg egy zenés mese keretében – tájékoztatott Porsche Éva, a Palló Imre Művészeti Líceum igazgatója. Az iratkozás előtt meghallgatást is tartanak az iskola pedagógusai, hogy kiválaszthassák a legtehetségesebb gyermekeket a jelentkezők közül. Ebben az iskolában is két osztály indul összesen 50 hellyel, zeneosztály és általános osztály, az utóbbit azoknak ajánlják, akik a rajzolásban tehetségesek.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek