Felmérik a gazdák helyzetét Hargita megyében

63

Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével közösen kérdőíves felmérést indít a mezőgazdasági ágazatban dolgozó gazdák pályázati szokásait illetően, ezáltal feltérképezve a problémáikat is.

A kérdőíves felmérés célja, hogy rávilágítson a gazdák pályázási nehézségeire. Ezen nehézségeket és kérdéseket elemezve igyekszik Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége választ találni minden gazda számára, majd pályázati tanácsadással és a megfelelő kapcsolati tőkével segíteni a gazdálkodókat a sikeres pályázatok elérésében – áll a megyei tanács lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Az elkövetkezőkben kiemelten fontosak lesznek a különböző pályázati lehetőségek a Hargita megyei gazdák számára is, ezekre a pályázatokra pedig időben kell felkészülni. Kiemelt jelentősége lehet a Fiatal Gazda Pályázatnak, amely a 2020–2021-es időszakra pályázatonként legtöbb 40 000 euró összegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt 41 év alatti gazdáknak. A fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatásra júliustól lehet jelentkezni, összesen 43 millió euró keretösszeggel indul a program, ebből bizonyos összeget a külföldről hazatérő fiatal gazdák támogatására különítenek el – emelték ki a kommünikében. A pályázatok benyújtása online történik. A támogatás célja a gazdák ágazaton belüli támogatása, vállalkozások korszerűsítése, a környezetvédelmi, közegészségügyi és az állatjóléti feltételek megteremtése.

Segít a falugazdász hálózat

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a felmérés kapcsán úgy fogalmazott: ösztönözni szeretnék a gazdákat, hogy használják ki az európai uniós kiírások nyújtotta lehetőségeket. „Hargita Megye Tanácsa, a fejlesztési ügynökség, a megyei tanács Vidékfejlesztési Egyesülete támogatásával és a falugazdász-hálózatunk szakembereivel tudjuk segíteni és bátorítani a gazdákat” – jegyezte meg a megyeelnök.

Az elöljáró kiemelte: a Székelyföldi Falugazdász Hálózaton belül húsz szakember áll rendelkezésre, akik különböző szakterületeken tanácsokat adnak a gazdáknak: termelésben, feldolgozásban, értékesítésben, és nem utolsósorban a pályázati lehetőségek terén is. A megyei tanács célja, hogy olyan gazdatanácsadói hálózatot hozzanak létre, amely minden problémára választ tud adni.

Egyéni problémákra is választ találhatnak

Mindenkit arra kérünk, szánjon pár percet arra, hogy kitöltse kérdőívünket. Nagyon fontos, hisz látjuk a jelenlegi helyzetben is, hogy a direkt kapcsolattartásban óriási lehetőségek rejlenek. Akkor tudunk segíteni, ha tudjuk, hogy kinek mi a gondja, mit szeretne – fejtette ki a felmérés kapcsán Borboly Csaba.

„Fontos, hogy a gazdák is értsék meg, együtt kell működjenek. Akkor lehet egy jó fejlesztési irányt megszabni, és akkor lehet akár térségekben gondolkozni, ha pontos képet kapunk a gazdák helyzetéről. Óriási lépés, ha minél többen kitöltik a kérdőívet” – emelte ki Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója szerint a kisgazdaságok problémájára egyre inkább megoldást talál Hargita Megye Tanácsa a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével együttműködve. „Ezeket a segítségnyújtásokat, megoldásokat tovább szeretnénk folytatni, fejleszteni. De mindezt a gazdák hozzáállásával tudjuk kamatoztatni. Meggyőződésünk, hogy a kis, háztáji gazdaságok életképességét a hasonló összefogások jelentik a továbbiakban is” – tette hozzá Cilip Árpád.

A kérdőív a következő linken érhető el: https://bit.ly/gazdakfelmeres

HN-információ

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.