Felmentették a vádak alól Mezeit

Az ítélet nem végleges

399

Alapfokon felmentette a Hargita Megyei Törvényszék Mezei János korábbi gyergyó­szent­miklósi polgármestert. Mint ismert, hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta Mezeit a Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA).

Mezei János. Alapfokon felmentették Fotó: Nagy Levente

Tegnap hirdetett ítéletet Mezei János volt gyer­gyó­szentmiklósi polgármester ügyében a Hargita Megyei Törvényszék: alapfokon minden ellene felhozott vád alól felmentették. Az ügy másik vádlottját, Barabás Éva Csillát – akit sikkasztással vádoltak – szintén felmentették. A törvényszék úgy döntött, Mezeinek nem kell anyagi kártérítést fizetnie a felperesnek és a perköltség megtérítése sem rá hárul. Az ítélet nem végleges, a kihirdetéstől számított tíz napon belül fellebbezhető.
Mezei Jánost egyébként hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a DNA. A Gyilkos-tónál tevékenykedő Monturist Kft. (Gyergyószentmiklós és Budapest V. kerület közös cége) egyik területeladási ügyét találták törvénytelennek. A zsarolást a vádhatóság szerint azzal követte el, hogy lemondásra szólította fel a cég akkori ügyvezetőjét, aki egyébként a feljelentést tette ellene. A sikkasztásra való felbujtást pedig azzal, hogy a kivizsgálás idején arra kérte a városháza titkárnőjét, adja át neki az egyik tanácsülés videofelvételét. 2015 januárjában maszkosok törték rá kora reggel az ajtót otthonában. A volt polgármester egy hónapig volt vizsgálati fogságban, majd házi őrizet következett, ami hatvan napig tartott, s polgármesteri tisztségének gyakorlásától is eltiltották. Aztán hatósági felügyelet alá került, amit 2016 júliusában szüntettek meg. Nyilatkozataiban többször hangsúlyozta, meghurcoltatva érzi magát az ügy kapcsán, főként mivel igen lassan haladtak a kihallgatások, nagyon sok halasztás volt az ügyben, évek teltek el ezzel. Míg polgármesteri mandátuma letelt, Nagy Zoltán jelenlegi polgármester, akkori alpolgármester látta el a városvezetői teendőket. 2016-ban nem indult az önkormányzati választásokon, megyei önkormányzati képviselő lett.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.