Felmentették a főparancsnokot

76

Az már jobbára köztudott, hogy Mihai Tudose kormányfő „eltávozásában” megvolt a maga nem kis szerepe a közte és Carmen Dan belügyminiszter közti konfliktusnak, amely az elmúlt hét során olyannyira elmérgesedett, hogy a kormánypárt csúcsvezetésének kellett „bíráskodnia”. Lényegében a konfliktust az váltotta ki, hogy az egykori kormányfő hazugnak nevezte a miniszter asszonyt, egyszersmind azt nyilatkozta, hogy nem hajlandó vele a további együttműködésre, s mindez annak kapcsán, hogy Tudose nem tette magáévá Carmen Dan ama javaslatát, hogy leváltsa a Román Rendőrség főparancsnokát, Bogdan Despescut. A botrányt viszont ez utóbbi csak egy héttel élte túl…

Szerdán a késő esti órákban jelent meg a Hivatalos Közlöny online ki­adásában Mihai Viorel Fifor ideiglenes kormányfő ama 2018/23-as döntése, miszerint azonnali hatállyal felmentik a Román Rendőrség Főfelügyelőségének államtitkári rangú főfelügyelői tisztségéből Bogdan Despescut. A döntés meghozatalánál az ideiglenes kormányfő szem előtt tartotta a belügyminiszter ama javaslatát, amelyet ugyanaznap keltezett a 2018/225038-as átiratával. Ezek szerint igen operatív volt az ügyintézés, hisz tulajdonképpen még egy munkanapot sem vett igénybe. (Amúgy a rendőrség országos főfelügyelőjét – lévén, hogy államtitkári rangú tisztségről van szó – csak kormányfői döntéssel lehet kinevezni, s azt a kormányfőtitkárnak kell ellenjegyeznie.)
Ugyancsak az aznap keltezett belügyminiszteri javaslat alapján született meg Mihai Viorel Fifor 2018/24-es döntése, amely értelmében január 17-től kezdődően hat hónapra megbízattatik a Román Rendőrség Főfelügyelőségének államtitkári rangú főfelügyelői tisztségének ellátásával Alexandru Cătălin Ioniță. Ebben a kinevezésben akad némi furcsállnivaló: kereken egy héttel ezelőtt, pontosabban január 10-én az egykori kormányfő Mihai Tudose azt állította, hogy ő személyesen tárgyalt Alexandru Cătălin Ionițával, a rendőr-főfelügyelőség korrupcióellenes vezérigazgatóságának (DGA) főnökével, aki vele azt közölte, hogy ő ezt a tisztséget nem vállalja. Amúgy Carmen Dan azt állította, hogy Ioniță a tisztséget vállalná, és ezt közölte akkor a kormányfővel, utólag viszont elismerte, hogy időközben valamilyen okból kifolyólag jelöltje, azaz Ioniță, azon a bizonyos szerdai nap folyamán visszakozott. Mindehhez egyebet nem fűzhetünk hozzá, csak azt, hogy a belügy sem mindig „tiszta ügy”.

Hecser Zoltán

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.