Fellélegezhetnek a méhészek

Tilos szabadföldön használni a neonikotinoidokat

117

Az unió valamennyi tagállamában – így Romániában is – tilos lesz december 19-e után a szántóföldeken neonikotinoid hatóanyagú növényvédőszereket használniuk a gazdáknak – jelentette be az Európai Bizottság. A tömeges méhpusztulásért felelős szerek ezután csak és kizárólag az üvegházakban alkalmazhatók.

Méhecske a virágzó napraforgón. Nektár- és méregforrás egy növényben Fotó: Domján Levente

December 19-től kizárólag zárt termőhelyeken lehet felhasználni a házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt neonikotinod hatóanyagot tartalmazó növényvédő szereket az Európai Bizottság döntése szerint. Ez azt is jelenti, hogy a kezelt magokból fejlődő, illetve az üvegházakban kezelt növényeket tilos lesz szabadföldre kiültetni.
A méhekre veszélyesnek ítélt neonikotinoid hatóanyagok – az imidakloprid, a klotianidin és a tiametoxam – valamelyikét tartalmazó növényvédő szerek felhasználását először 2013-ban korlátozta az Európai Bizottság, idén azonban további szigorításokat vezetnek be. A három hatóanyag valamelyikét tartalmazó szereket 2018. december 19. után kizárólag zárt termőhelyeken, azaz üvegházban lehet felhasználni, és eddig az időpontig lehet szabadföldbe elvetni a kezelt magokat, például az őszi kalászosokat. December 19. után a kezelt magokból fejlődő, illetve az üvegházban kezelt növényeket – beleértve a palántákat is – tilos lesz szabadföldre kiültetni.
Az uniós bizottság korábban azt közölte, hogy a beporzó rovarok körében 10-ből egy faj a kihalás szélére került, a méh- és lepkefajoknak pedig mintegy harmadánál a populáció csökkenése figyelhető meg. A beporzás létfontosságú természeti folyamat, amelyben a rovarok játsszák a főszerepet, közülük is elsősorban a méhek és a zengőlegyek, valamint a pillangók és a lepkék, egyes bogarak és más repülő rovarok. Az Európai Unió éves mezőgazdasági termelésének jelentős, közel 15 milliárd euró összértéket képviselő hányada tulajdonítható közvetlenül a beporzó rovarok teljesítményének.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek