Felkészítés tanácsadásra

Hiánypótló falugazdászképzés

387

Mezőgazdasághoz kapcsoló­dó szakmák képviselői vettek részt Csíkszeredában a gödöllői Szent István Egyetem falu­gazdászképzésén, amely hozzásegíti őket, hogy hatékonyan tudjanak szakmai tanácsadást nyújtani a gazdálkodó családoknak. Csütörtökön kezdődött a kétnapos kommunikációs és együttműködési tréning, amelyet később elméleti előadások és egy vizsga is követ.

A minta megvan Magyarországról. A szakmai tudás átvétele is elkezdődik Fotó: László F. Csaba

A négy részből álló képzés­sorozatot bemutató tegnapi sajtótájékoztatón a magyarországi felsőoktatási intézmény és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének képviselői ismertették elképzeléseiket. Elhangzott: a magyarországi agrárminisztérium kérte a fel Szent István Egyetemet a Kárpát-medencei Falugazdász program keretében a képzések megtartására, amelyet a felsőoktatási intézménynek a Kárpát-medencei Agrár- és Vidékfejlesztési Innovációs Központja hajt végre.
Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke közölte: jelenleg 30 falugazdász dolgozik Székelyföldön, azonban nincs szakmai tanácsadás, nem teljesen világos, hogy mi is pontosan a falugazdászok feladata. Ezen segít a most induló képzéssorozat.

Szakmát meghatározó tudást várnak
A Hargita Népe kérdésére Be­cze István elmondta: a falugazdászok zöme állatorvosok, agrármérnökök, mezőgazdasági technikusok közül kerül ki. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által meghirdetett falugazdász állásokra ötszörös túljelentkezés volt. Becze István elmondása szerint odafigyeltek, hogy lehetőleg minél több szakma képviseltesse magát közöttük.
– Ők valamennyien jók a saját szakmájukban, de hogy a szaktanácsadást mint szakmát hogyan kell művelni, abban nagy részüknek nincs tapasztalatuk. Azt várjuk ettől a képzéstől, hogy segítsen a falugazdász profiljának kialakításában, a szakmai tudás átadásával – fogalmazta meg várakozásait Becze István. Hozzáfűzte: míg Magyarországon a falugazdászoknak hatósági jogkörük is van, addig Erdélyben elsősorban a szakmai útmutatás lenne a legfontosabb feladatuk.

Cél a hatékonyság
Balogh Eszter, a Szent István Egyetem innovációs központjának vezetője elmondta: egyetemüknek 27 éve működnek kihelyezett képzései, a falugazdászképző programjuk a teljes Kárpát-medencében működik: Felvidéken, Kárpátalján és Délvidéken már korábban elkezdték a foglalkozásokat.
Mint részletezte, a képzés négy modulból áll. Az első kétnapos kommunikációs és együttműködési tréning, amely interaktív, és nem titkolt célja a csoporton belüli közösségépítés. Ezt követően a falugazdász-ismeretek módszertanáról tartanak előadásokat április 25-én és 26-án, május 10-én a pályázatírás módszertanát ismertetik a résztvevőkkel. A képzéssorozat június 7-én vizsgával ér véget: a falugazdászok vizsgadolgozatot készítenek, amelyet be is mutatnak. Negyed óra áll majd a rendelkezésükre, hogy a körzetükről és a munkájukat segítő ismeretrendszerről beszéljenek.
A képzés programját összeállító dr. Kozári József nyugalmazott főiskolai docens elmondta: nem az volt a céljuk, hogy mezőgazdasági szakmai tudást adjanak át – hiszen a kiválasztott szakemberek már rendelkeznek ezekkel –, hanem módszertani ismereteket akarnak átadni, amelyek birtokában a falugazdászok hatékonyan tudják tanácsokkal segíteni a gazdák munkáját.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek