Feljön-e a népdal csillaga Atyha fölött?

A Napkorona Népzenekör ismét Kodályt és a Nagy Harmóniát idézte

481

Az Élő Székelyföld Munkacsoport kosaras bált szervezett szombat este Atyhában. Mivel műsorral is színesíteni kívánták az együttlétet, a szervezők megkeresték Fodor Adalbert Béla etnomuzikológust az általa képviselt Etnokultúra Alapítvánnyal, hiszen mára már öt településen terjedt el szervezett formában az az „éneklő-mozgalom”, amelyet második esztendeje működtet a Napkorona Népdalkör keretében: gyakorlatilag Udvarhelyszék minden szegletéből érkezve, heti rendszerességgel járnak össze közös éneklésekre a legkülönbözőbb életkorú nők és férfiak.

Ének, tánc, mulatság. A helyiek élhettek volna jobban is a lehetőséggel Fotók: Farkas Antal

Öröméneklések ezek. Emlékeket idéznek ilyenkor, illetve közösen tanulják újra egy-egy kistáj sajátos népdalait, illetve a máshonnan származó, de helyi változatban is létező népi énekeket. A két Homoród-, a Nagy-Küküllő- és a Nyikómentén, illetve a Sóvidéken is járatosak. És alkalmakat keresve – Kodály Zoltán szellemében cselekedve – felmutatják, továbbadják a kincset.

Fodor Béla kórustagok társaságában

Az Egyesített Udvarhelyszéki Népi Zenekar – abásfalvi és nyikó­malomfalvi cigánymuzsikusokból alakulva, ad hoc felállásban (az jött, aki éppen ráért, hiszen ennél több hagyományőrző zenésszel van Fodor tanár úrnak kapcsolata, most éppen tizenegy fő) – és a népdalkörösök közül is mintegy ötvenen – sokan házastárssal, gyermekkel, unokával – a környék különböző településeiről. Udvarhelyszéki és sóvidéki dalokat adtak elő, köztük atyhai vonatkozásút is, amely e szövegváltozatban kizárólag ehhez a kis településhez köthető.

Hadnagy Joli a népdalkor munkáját ismerteti

Kétségtelen, hogy célt értek a szervezők, hiszen mind a vendégek, mind a helyiek jól érezték magukat. Emlékezetes marad sokak számára ez az együtt töltött este, hiszen ennyi jóféle cigányzenész és ilyen sok énekes fehérnép talán soha nem járt Atyhában.
Az öröm azonban nem teljes. Nem mozdult rá erre az alkalomra az alig kétszáz fős település dalra és táncra fogható bő 100 lakosa. Míg 11-en húzták a talpalávalót, és körülbelül 50 körüli lehetett a kórustagok és kísérőik száma, addig mindössze 30 helyi érdeklődő bukkant fel a kultúrotthon nagytermében. A hangulat így is jó volt. Aki nem vette a lapot, vessen magára…

Lőrincz Zsuzsanna korondi népdalváltozatokat ad elő. Hagyományőrzés

Ez a program a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, valamint Homoród­szentmárton Község Polgármesteri Hivatala támogatásával valósult meg. Az Élő Székelyföld Egyesület a terem bérlőjeként és a vendégek étellel-itallal való ellátásával vette ki a részét a rendezvényből.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek