Feljelentették Dan Tanasăt

Bekéék vádirata „ihlette” a Székely Figyelőt

1 974

Közösség elleni merényletre való uszítás miatt panaszt nyújtott be a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségen (DIICOT) a székelyföldi önkormányzatokat folyamatosan feljelentő Dan Tanasă ellen a Székely Figyelő Alapítvány – jelentette be Árus Zsolt, az alapítvány elnöke tegnapi csíkszeredai sajtótájékoztatóján.

Ha Bekééket bezárták, akkor Árus szerint Tănasănak is rács mögött a helye. A kettős mérce próbája Fotó: Bányász Anna

Árus Zsolt kifejtette: Ta­nasă közösségi oldalán és blogján valós eseményeket magyaráz félre, ferdít, illetve tendenciózusan hazudik róluk. Tevékenysége már csak azért is veszélyes, mert mintegy harmincezer követője van, így a kelleténél nagyobb befolyással bír a közéletre. Legutóbb májusban például azt állította, hogy Gyergyóalfaluban állandóan ki van tűzve Magyarország zászlaja, pedig csak a falunapokra kiállított díszkapura tűzték fel ideiglenesen a magyar lobogót vendégeik tiszteletére.
A bejegyzés alatti hozzászólások ezúttal azonban túlmentek a megszokott magyarellenes gyalázkodásokon. Egy hozzászóló csak utalt arra, hogy a magyarok ellen be kellene vetni a légionáriusokat, egy másik már erőszakos fellépésre, egy harmadik pedig Molotov-koktélok bevetésére buzdított.
Árus Zsolt hozzáfűzte: a közösség elleni merényletre való uszítás, illetve robbanóanyagokkal való visszaélésre való buzdítás ismerős lehet Beke István és Szőcs Zoltán vádiratából. A panaszukat ennek alapján írták meg. Ha a bíróság következetes, Tanasă is rács mögé kerül, ha nem, egyértelmű lesz, hogy kettős mércét használ a romániai igazságszolgáltatás. Hozzátette: a közösségi oldalon gyalázkodók egyike a román hírszerző szolgálat, a SRI munkatársa. Ezt a SRI cáfolta, azonban semmit sem tett az intézmény nevével visszaélő magyargyűlölő ellen.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.