Feljelentések Tudose ellen

49

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a kolozsvári bíróság ügyészségén, Corneliu Liviu Po­pes­cu ügyvéd, a Bukaresti Tudo­mányegyetem tanára pedig a főügyésznél tett feljelentést Mihai Tudose volt miniszterelnök ellen az akasztásos nyilatkozata miatt. Tőkés László nyílt levélben fordult a Tudose védelmében felszólaló Maria Grapini román EP-képviselőhöz.

Az EMNP feljelentésében úgy értelmezte, hogy Mihai Tudose akasztással fenyegette a magyar közösség tagjait, ha használják a nemzeti jelképeiket. A párt az alkotmányra hivatkozott, amelynek 6. cikkelye kimondja: az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. A párt értelmezése szerint a kijelentés súlyosságát fokozza, hogy hivatalban lévő miniszterelnök tette. Ez bátoríthatja a szélsőséges elemeket, és könnyen etnikai konfliktusokhoz vezethet.
Corneliu Liviu Popescu egyetemi tanár feljelentését a Luju.ro portál ismertette. Az ügyvéd-tanár úgy vélte: a miniszterelnök náci típusú retorikát használva fizikai megsemmisítéssel fenyegette meg egy etnikai közösség tagjait. Arra kérte a főügyészt, hogy a büntető törvénykönyv nyilvános uszításra, gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításra, valamint bűncselekmény elkövetésére való biztatásra vonatkozó cikkelyei alapján értelmezze a kijelentést.
Az ügyvéd-tanár megjegyezte, román nemzetiségű állampolgárként nem ért egyet egyes zászlók hivatalos kitűzésével, a törvényben szabályozott eseteken kívül, és úgy gondolja, hogy a törvényszegőket felelősségre kell vonni. Ám az ország szabad és méltó állampolgáraként, az emberi jogok egyetemi tanáraként és ügyvédként teljesen elfogadhatatlannak tartja Mihai Tudose kijelentését.
Szerinte, ha példát statuáló büntetés nélkül marad ez a megnyilvánulás, később más kisebbségekre és a politikai ellenzékre is ki lehet terjeszteni. Corneliu Liviu Popescu leszögezte: az efféle kijelentéseket semmiképpen nem védi a szólásszabadság elve, és a hazafiasság példájának sem tekinthetők.
Tőkés László EP-képviselő az Európai Parlament plénuma előtt napirend előtti felszólalásban tette szóvá kedden Tudose leköszönt kormányfő hírhedtté vált kijelentését, sajnálattal állapítva meg, hogy bár a miniszterelnök leköszönt tisztségéből „a legsötétebb náci és kommunista időkre emlékeztető, minősíthetetlen megnyilatkozását mind ez ideig sem Románia, sem az Európai Unió hivatalosai nem ítélték el”, ezért Tőkés László szólította fel a román és az európai illetékeseket.
Tegnap újabb közlemény érkezett, amelyből kiderül, hogy Maria Grapini EP-képviselő „konfrontálódott” Tőkéssel, aki szerint „a legjobb az lett volna, ha szolidaritásból… elhatárolódik Mihai Tudose gyilkos fenyegetésétől”. Tőkés hangsúlyozza, hogy a Grapini által felrótt „budapesti inzultussal” maga sem ért egyet, de „a magyarországi román nagykövetség intézményi feliratának a székely zászlóval való letakarása azonban távolról nem hasonlítható össze Románia miniszterelnökének (!) minősíthetetlen megnyilatkozásával”. Végezetül Tőkés leszögezi, reméli, hogy „egy nyílt és becsületes román–magyar párbeszéd előbb-utóbb mégiscsak meg fog valósulni”.

HN-összefoglaló

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.