2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Felhúzzák a tábori zászlót

Tusnádfürdőn tartják mától az Erdélyi Kárpát-Egyesület XXIV. Vándortáborát, ahol naponta több mint húsz túraútvonal közül választhatnak a vendégek. A természeti értékek felkeresése mellett történelmi emlékhelyekre is elkalauzolják a szervezett túrák résztvevőit.

Kerékpártúrákat is szerveznek. Körbegurulják a havasokat Fotó: CsEKE
Kerékpártúrákat is szerveznek. Körbegurulják a havasokat Fotó: CsEKE

[dropcap]A[/dropcap] Kárpát-medence legnagyobb turistarendezvényének tartja az EKE Vándortáborát Szabó Károly, a XXIV. tábor parancsnoka. A Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület elnöke úgy véli, a túrák mellett a tábor hangulata teszi egyedivé a rendezvényt. Ezzel magyarázható, hogy olyan résztvevői is vannak az eseménynek, akik 15-20 éve rendszeresen részt vesznek a vándortáborokban.
Az öt éve alakult csíkszéki tagozat második alkalommal vállalta a nagyszabású esemény megszervezését. 2013-ban Szépvízen, ma Tusnádfürdőn emelkedik magasba a tábori zászló.
A XXIV. tábor fővédnöke dr. Zsigmond Barna Pál, a Magyarország csíkszeredai főkonzulja.

Egy éve készülnek
– Az előkészületeket egy éve kezdte meg a 110 önkéntesből álló csapat. A 23 túra útvonalát előzetesen bejártuk, leírások, felmérések és fényképek készültek a terepről – mondta Szabó Károly. A szervezők azt is figyelembe vették, hogy a táborban a nulla és + nyolcvanas korosztály is jelen van, így az erdei sétáktól a magashegyi sziklatúrákig minden szintű terepet kínálnak a barangolóknak. A programban biciklis terepbejárások, esti hódlesek is szerepelnek.

Látnivalókban gazdag környék
A túraútvonalak érintik a Dél-Hargita bérceit, a Répát-, Torjai- és Csomád-hegységet, de a résztvevők Alcsík és Kászonok vidékére is ellátogathatnak. A természeti értékek mellett a történelmi emlékhelyeket is felkeresik a táborozók a honismereti túrák keretében.
Az előzetes bejelentkezés tegnap zárult, addig 940 személy regisztrált elektronikusan. Az előző évek tapasztalatai alapján, sokan érkeznek a vándortáborba olyanok is, akik előzetesen nem jelezték részvételüket. Szabó Károly, a Csíkszéki EKE elnöke lapunknak elmondta: 1400-1500 személy részvételére számítanak. Az előző évekhez hasonlóan a legtöbb résztvevő Erdélyből és Magyarországról érkezik. A tábor főtámogatója Hargita Megye Tanácsa.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,338RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb