péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Felhasználták a források javát

Már felhasználták a 2018–19-ben rendelkezésükre álló megpályázható pénzösszegek (2 millió 21 ezer euró) 88 százalékát, amely összesen huszonegy nyertes pályázatot takar – számoltak be eddigi tevékenységükről a Sóvidék–Hegyalja LEADER-iroda munkatársai. Jelenleg két pályázati kiírásuk várja a jelentkezőket.

Kisebb vállalkozásokat is támogattak Fotó: Nagyálmos Ildikó

Bálint Imre Elemér, Oroszhegy polgármestere köszöntötte a LEADER-iroda munkatársai által szervezett rendezvény meghívottait, nyertes pályázóit Szé­kelyszentkirályon. Elmondta, hogy öt-hat évvel ezelőtt mindenki arról beszélt, hogy akinek nincs megfelelő fejlesztési stratégiája, az nem fog hozzájutni a pénzforrásokhoz. Amint fogalmazott, a stratégia minden szempontból fontos: a közösségnek, a LEADER-térségben gondolkodva az egész régiónak olyanfajta jövőt építő elképzelése, amely részletesen kitér az összes fejleszteni való, vidékfejlesztéssel kapcsolatos tematikákra és nemcsak!
– Amikor ezzel a kérdéssel hat évvel ezelőtt szembesültünk, és el kellett készíteni a stratégiát, segítséget kértünk a kolozsvári szociológus–politológus egyetemistáktól. Ennek most vesszük a hasznát. A LEADER-es pályázatok nem száraz infrastrukturális pályázatok, amelyek betonról, szurokról szólnak, hanem vannak olyan komponensei, amelyek társadalmi szempontból hasznosak a közösségnek. Ezeknek a pályázatoknak a gazdasági rendeltetésük mellett van valamiféle építő jellegük is. Mert hiába fejlesztjük a községet, ha a végén nem marad ember, aki használja – mondta a polgármester.
Vállalkozásfejlesztésre összesen nyolc pályázat érkezett be tavaly a LEADER-hez, egyet formai hiba miatt visszautasítottak, a többi hét jelenleg kivitelezés alatt van, egyet pedig be is fejeztek. Tavaly a varsági önkormányzat pályázott sikeresen egy biomasszás-napenergiás fűtésrendszerre. A térségben Varságon és Korondon fiatal topográfusok pályáztak földmérő eszközökre, Korondon egy építkező vállalkozás erőgépet vásárolt, egy máréfalvi média cég filmek készítéséhez szükséges eszközökre pályázott, ugyanakkor volt három várólistás pályázat, amire nem volt keret, de stratégiamódosítással a fennmaradó összegekből rendeltek ide és azokat is elősegítették. Egy szentléleki tervezőcég pályázott, egy szovátai panzió elektromos biciklikkel fejlesztette a vállalkozását, egy fenyédi nyomda pedig papírvágó eszköz vásárlására pályázott sikeresen.
Ebben az évben két pályázat van kiírás alatt: támogatják középületek biomasszás-napenergiás fűtésrendszerét, illetve a termékfeldolgozást – számoltak be a Só­vidék–Hegyalja LEADER-iroda munkatársai.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb