2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Félezer civil sétált a közbiztonságért

Közel ötszázan vettek részt Székelyudvarhelyen egy közösségi portálon szervezett demonstráción. A civilek együttérzésüket fejezték ki a múlt szombaton megvert fiatalokkal, és üzentek a hatóságoknak, a városvezetésnek: elegük van a lakosságot évek óta terrorizáló alvilágból, közbiztonságot akarnak.

Félezren sorakoztak fel a szolidaritás-meneten. Betelt a pohár Fotó: Szabó Károly
Félezren sorakoztak fel a szolidaritás-meneten. Betelt a pohár Fotó: Szabó Károly

Alaposan felborzolta a kedélyeket, és Székely­udvar­helyen rég nem látott mértékű békés, civil megmozdulást eredményezett a múlt heti incidens. Az ominózus – és nem precedens nélküli eset – október 31-én, szombaton hajnalban történt a város központjában. A Kossuth utca sarkán levő nonstop büfénél szendvicsért sorban álló hat kápolnási fiatalba belekötött két fiatal. A kötekedők telefonon erősítést hívtak. Perceken belül taxi szállította a helyszínre a négyfős bandát, köztük id. Pui Bélát és fiát, akik azonnal nekiestek az autóhoz legközelebb álló Lőrincz Andornak és a mellette álló társának. A másik négy fiatalt késsel, bicskával tartották sakkban, majd alaposan helybenhagyva az áldozatokat, távoztak. A történteket a térfigyelő kamera rögzítette. A felvételeket egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de átadták a rendőrségnek – tájékoztatott László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője.
Az ügy, mivel nem ez az első eset az utóbbi években, hogy ugyanazok a személyek követnek el hasonló bűncselekményt, óriási felháborodást keltett.
Hol volt a rendőrség, miért nem intézkednek, és hol van az igazságszolgáltatás? Meddig tűri a város vezetése, hogy ilyen és ehhez hasonló esetek megtörténjenek? – ezekre a kérdésekre akarnak választ kapni az udvarhelyiek. Ezt erősítette meg az a civil megmozdulás is, amelyet Menetelés Andorért és nem csak érte, hanem egy biztonságosabb Udvarhelyért, azért, hogy mindenki tegye a dolgát címmel szerveztek meg a Facebook közösségi portálon.
Tegnap a meghirdetett órában, délután 3-kor közel kétszázan gyűltek össze a Bethlen negyedi Dávid Ferenc téren. A tüntetők, csendőri kísérettel, a Céhek és a Bethlen Gábor utcán vonultak végig. Útközben sokan csatlakoztak, így az első megállónál, a rendőrség épülete előtt, már háromszáznál többen jelezték hangos füttyel és hujjogatással: elégedetlenek a rendőrök eddigi tevékenységével. A felvonulók tapssal üdvözölték a városi kórház udvarán bekötött orral, megilletődötten álló Lőrincz Andort és társát.
– Holnap engednek ki, van már ügyvédünk, s feljelentést is teszünk, de nem itt, hanem Csíkban, mert nem bízunk az udvarhelyi bíróságban – válaszolták a fiatalok a fejleményekkel kapcsolatos kérdésünkre.
A Patkóban már közel félezer ember sétált, majd a tömeg a Városháza felé vette az irányt, ahol újra tapssal és füttyszóval jelezték: a polgármestertől nem semmitmondó sajtónyilatkozatokat, hanem konkrétumokat, az udvarhelyi alvilág elleni határozott fellépést várnak. A bő egyórás felvonulás incidensek nélkül zajlott és a Városi Parkban ért véget.
„HOL VAN Bunta Levente? Hol a KÖZBIZTONSÁG?” – állt a névtelenségüket megőrző szervezők által osztogatott cetlin. A városvezető ugyanis távol maradt a megmozdulástól. Együtt vonult a tömeggel Benedek Árpád Csaba alpolgármester és az önkormányzati testületből Géczi Levente (RMDSZ), Gálfi Árpád, Orbán Balázs (MPP), Jakab Attila (EMNP) képviselők is.
Jelen volt a polgármesteri székre pályázó Arros Orsolya, az RMDSZ Udvarhelyszéki Nőszervezetének elnöke is, aki múlt héten levelet intézett a helyi rendőrség vezetőjéhez, amelyben aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, illetve rákérdezett, milyen lépéseket terveznek tenni a közbiztonság visszaállítására, hogy a városlakók nappal és éjszaka is biztonságban legyenek.
Az udvarhelyi alvilág, a „maffiákok” legszakavatottabb ismerője, Szőke László újságíró, a Fekete-fehér blog szerzője szerint az incidens annak következménye, hogy „majdnem egy évtizedig hagytuk elszabadulni őket, vérszagot kaptak”. Szőke véleménye, hogy „Puiék esetében már nem beszélhetünk rettegésről. Közhellyel élve, kutyából nem lesz szalonna, őket csak a félelem tartja vissza: az erő vagy a szabadságvesztés. (…) Az ilyen arcoknál csak a börtön és az attól való félelem a visszatartó erő, ezért fontos végigvinni minden eljárást a sértetteknek. Ezért kell megteremteni annak lehetőségét, hogy támogassuk azokat az áldozatokat, akik különben anyagilag nem bírnának meg egy-egy eljárást. Tesszük is, ha hozzám, hozzánk fordulnak, ebben is segítünk. Egy normálisan működő, önbecsülését visszanyert közösség, miként az ártalmatlan »futóbolondjaira«, a zsigeri bűnözőire is figyel, és kordában tartja” – nyilatkozta lapunknak.
A Magyar Polgári Párt Szé­kely­udvarhelyi Szervezete sajtóközleményben ítélte el a történteket. A polgármesteri hivatal pénteki sajtóközleményében írta: a város közbiztonsága Bunta Levente polgármestersége alatt jelentősen javult, ezt szolgálja a helyi rendőrség, amely hamarosan 24 órás szolgálatot teljesít, és a városvezető személyesen tárgyalt az ügy kapcsán a helyi rendőrség főnökével.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb