Felemésztették az árvíz okozta károk a tartalékpénzeket: Épül az új polgárvédelmi központ

70

A hivatal pénzügyi fenntartása nem okozott gondot tavaly Csíkszentmártonban, de nem volt sikeres az év, hiszen pénzügyi tartalékaik nagy részét kénytelenek voltak az árvízkárok helyrehozására költeni, illetve a folyamatban lévő projektjeik is akadozva haladtak. A község polgármestere, Gergely András reméli, hogy sikeresebb évnek néznek elébe.

Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere                                                                 Fotó: Barabás Emőke

Csíkszentmárton község legnagyobb katasztrófája volt 2019 júniusában az utóbbi évtizedek legrombolóbb árvize, ami több mint 45 gazdaságot tett tönkre, illetve lakóházakat, utakat, járdákat rongált meg.
– A károkat még mindig nem sikerült teljesen helyrehozni, bár a megyei tanács 100 ezer lejjel támogatta az árvíz okozta károk helyreállítását, a polgármesteri hivatalnak további több 100 ezer lejébe került az útszakaszok, járófelületek felújítása – mutatott rá a község polgármestere, Gergely András. További problémaként említette, hogy az elkezdett beruházások sem haladtak a tervek szerint, hiszen a művelődési ház munkálatait be kellett volna fejezni az év végéig, de a kivitelező céggel való problémák miatt ez nem történt meg, a munkálatok 35 százaléka még hátravan. Az elöljáró elmondta: sajnos egyre nehezebb olyan kivitelező céget találni, amely alapos, megbízható munkát végez, a határidőket betartva. Valamikor a pénz volt a gond, most a bürokrácia és a kivitelezés okoz nehézségeket.

Haladnak a telekkönyvezéssel
Tavaly sikerült a szántóterületek több mint 90 százalékát telekkönyveztetni – amint a polgármester ismertette –, nagyon fontos ez a földtulajdonosok számára, hiszen megkönnyíti a földek használatát és adásvételét. Idén az erdei kaszálók telekkönyvezésével folytatják a projektet, erre az előkészületek már megtörténtek.

Új tűzoltóközpontot építenek
Tavaly megkezdték a polgárvédelmi központ építését, egyelőre még csak az alapot sikerült elkészíteni, de ahogy az idő engedi, folytatódnak a munkálatok. Több éve tervezik az új tűzoltóközpont építését, hiszen az önkéntes tűzoltóság kinőtte a rendelkezésére álló épületet.
Az elöljáró elmondta: a bentlakás épületének felújítására is keresik a pályázati lehetőségeket, hiszen ideje lenne egy, a fiatalok igényeit kielégítő, szakoktatást támogató központot kialakítani. Tervben van továbbá parkoló és járda építése a polgármesteri hivatal előtt, a csatornahálózat bővítése azonban prioritást élvez. A polgármester megjegyezte: a község részese egy regionális projektnek, ami az infrastruktúra fejlesztését támogatja, beleértve a csatornahálózat bővítését, az utak és járdák építését. Hozzátette: mivel ez a projekt a szomszéd községeket is érinti, a fővezetékek a községen is keresztülmennek majd, így értelemszerűen az út- és járdajavításokat későbbre tervezi. A beruházás terveit idén készítik el, s bízik benne, hogy jövőben megkezdődhetnek a munkálatok.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek