Felemás eredmények

Csíkszentdomokos és Csíkszenttamás tervei

58

Elsősorban a tavaly elkezdett beruházásokat folytatják Csík­szentdomokoson és Csíkszent­tamáson is. Járdát építenek, illetve elindul egy vállalkozáskeltető is. Az idei tervek nagyban függnek az országos költségvetés elfogadásától. Karda Róbert és Kedves Róbert, a két község polgármestere visszafogott optimizmussal néz az idei év elébe – derült ki évértékelő beszélgetéseinkből.

Karda Róbert Fotó: Archív

Karda Róbert, Csíkszent­domokos polgármestere elmondta: tavaly mezei utakat és községi utakat is építettek, a járdaépítés kivitelezési szerződését aláírták.
– Jó hír, hogy eddig 1 kilométer járda építésére volt elég pénzünk, a kormány év végi költségvetés-kiegészítését követően sikerült annyi forrásra szert tenni, hogy a község teljes hosszában kiépíthetjük a járdát – újságolta az elöljáró. Kérdésünkre elmondta: ez azt jelenti, hogy mintegy 7 kilométeres szakaszon épülhet járda Csíkszentdomokoson. Hozzáfűzte: a rendőrséggel és az országos útügyi társasággal is egyeztetni fognak, mert több gyalogátkelőhely létrehozására szeretne engedélyt kapni az önkormányzat.

Befejezhetik a Márton Áron központot
A Márton Áron Látogató- és Zarándokközpont építése is elindult, az elöljáró reményei szerint idén befejezik és meg is tudják nyitni a nagyközönség számára. Az elmúlt év megvalósításait sorolva megemlítette: a polgármesteri hivatal udvarán tűzoltógarázst építettek – ez egyelőre „pirosban” áll –, az Olt fölött pedig egy új hidat.
Kérdésünkre elmondta: az idei tervek között a már megkezdett beruházások folytatása szerepel. Hozzáfűzte: a községi és mezei utak építését soha nem lehet befejezni, mert mire mind elkészülnek, kezdhetik elölről. Az önkormányzat ugyanakkor kiírta a közbeszerzési eljárást egy konyhával felszerelt, hosszabbított programmal működő óvoda építésére. Ezenkívül a Regionális Operatív Programmal készül az önkormányzat szerződést kötni, ugyanis támogatást nyertek a polgármesteri hivatal felújítására.

Szenttamás idén építőtelep lesz
Kedves Róbert, Csíkszent­ta­más polgármestere lapunknak elmondta: a tavalyi tervek között szerepelt, hogy uniós forrásokból 4,7 kilométer útszakaszt aszfaltoznak le. Ez nem valósult meg, jelenleg ott tartanak, hogy véget ért a közbeszerzési eljárás. Az uniós forrásra egyébként a Dánfalva, Karcfalva és Szenttamás alkotta önkormányzati fejlesztési társulás (ADI DKSZ) pályázott sikerrel. A kivitelező késő ősszel hozzá is foghatott volna a munkálatokhoz, de a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt erre csak idén tavasszal kerülhet sor.

Kedves Róbert Fotó: Archív

Szintén tavalyi terv volt, hogy további 4,7 kilométer útszakaszt a kormány által finanszírozott Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) révén újítanak fel. Várhatóan idén elkezdik itt is a kivitelezést.
Tavaly leaszfaltozták a Vasút utcát, amely összeköti az európai utat a megyei úttal, ezenkívül a közvilágítást is korszerűsítették – szintén a DKSZ pályázata jóvoltából. Ugyancsak tavalyi terv volt a kultúrotthon hőszigetelése: megfelelő hang- és fénytechnikával szerették volna ellátni a közösségi házat, idén ez megvalósulhat. A polgármester elmondta: ezeknél a beruházásoknál a tavalyi év főleg a bürokratikus ügyintézéssel telt.
A polgármesteri hivatal felújítására megkötötték a kivetelőzvel a szerződést. Tavaly vállalkozáskeltető mini ipari park létrehozásához 50 áras területet vásároltak, itt kap helyet az önkormányzat raktára is, ugyanakkor lesz hely a fiatal vállalkozók számára is. A további tervek attól függnek, hogy miként alakul az országos költségvetés. Mindenesetre tavasszal Szenttamás hatalmas építőtelep lesz az elöljáró szerint.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek