Felelősségvállalás a forradalmárok szellemi hagyatéka

Az 1956-os forradalomra emlékeztek

79

A megalkuvást nem ismerő helytállás, a több munka, a kitartás, a jobb teljesítmény, a felelősségvállalás az 1956-os forradalmárok eszmei hagyatéka – hangzott el többek közt az 1956-os magyar forradalom 62. évfordulójának csíkszeredai megemlékezésein. A megyeszékhelyen két rendezvényen emlékeztek a szabadságharc hőseire. Délelőtt a Kalász lakónegyedi temető előtt, az ’56-os kopjafánál, késő délután, este pedig Gloria Victis-emlékműnél gyűltek össze az emlékezők.

Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár ünnepi beszéde Fotók: László F. Csaba

A délelőtti eseményen az ’56-os forradalmár nemzedéket képviselő Nagy Benedek közíró, volt politikai fogoly a felelősségtudat fontosságáról beszélt. Mint elmondta: nem mentek volna a gépfegyverek elé a fiatalok, ha nem lett volna felelősségtudatuk.

A felelősségvállalás a hétköznapi döntésekről szól
A mai ifjúságot megszólítva úgy fogalmazott: a felelősségvállalás nem egetverő, teljesíthetetlen vállalásokról szól, hanem a mindennapi döntésekről, amelyekkel képesek lehetnek a nemzetet megtartani, sőt felvirágoztatni. Nagy Benedek az érdemi cselekvésben rejlő lehetőségeket a finnek és észtek felemelkedésével szemléltette. Elmondta: történelmi léptékkel mérve nagyon rövid idő, mindössze néhány évtized alatt Európa legszegényebbjeiből a leggazdagabbjaivá váltak az északi népek. Úgy vélte, megmaradásunkhoz konok állhatatosságra van szükség, ami alatt a megalkuvást nem ismerő helytállást, több tanulást, több munkát, jobb teljesítményt kell érteni. Továbbá ragaszkodni kell a hagyományokhoz is, de ez nem zárhatja ki az új értékek befogadását. Hozzátette: ez az ötvenhatosok eszmei hagyatéka.

Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár ünnepi beszéde

Az önbecsüléstől a megmaradásig
A Gloria Victis-emlékműnél a román és magyar himnusszal kezdődött a megemlékezés, majd a szintén ’56-os Kelemen Csongor szavalta el Márai Sándor Mennyből az angyal című versét. Ezt követően a magyar kormány képviseletében Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár beszélt a forradalom kapcsán a nemzeti büszkeség újjászületéséről, valamint az összefogás és szolidaritás erejéről.– Ha mi nem becsüljük saját nemzetünket, senki más nem fogja – fogalmazott az államtitkár. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere felidézte a magyarországi forradalommal szimpatizáló erdélyi magyar fiatalok meghurcoltatásait. Kifejtette: a főhajtás mellett nem lehet elmenni a kivándorlás vagy itthon maradás sokakat foglalkoztató kérdése mellett sem. Elmondta: könnyű úgy dönteni, hogy elmegyünk, ha tudjuk, hogy van, ahová bármikor vissza tudunk jönni. Emlékeztettet arra, hogy Dél-Erdélyben a német ajkú szász közösségnek már csak az emléke maradt, mert elmentek az országból. Szerinte nekünk, magyaroknak a szászokkal szemben van, amiből táplálkoznunk, amikor a maradás mellett döntünk, ilyen szellemi táplálék az 1956-os forradalom is.


Az eseményt a Márton Áron Főgimnázium 11. osztályos diákjainak műsora színesítette, akik a Szoboszlay-féle összeesküvés történetét idézték fel. Mindkét helyszínen a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar működött közre.
A megemlékezés koszorúzással és a Székely himnusz eléneklésével ért véget.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek