2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Felelősségünk és rengeteg tennivalónk van

Hogyan tudnánk ismét egyensúlyban élni a természettel? Mit tehetünk azért, hogy fiataljaink másfajta gondolkodásmóddal, fenntarthatóbb jövőt tervezzenek? Mekkora részben vállaljon felelősséget az iskola a fent említett kérdésekben – ezeket és még sok más, éghajlatpolitikával és környezettudatossággal kapcsolatos kérdést érintett a múlt szerda esti Act Now Fórum Gyergyószentmiklóson. A globális eseménnyel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen a témában érintett szakemberek beszélgettek.

Újra kell tanulnunk a természetközeliséget. Cselekedjünk most! Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A gyergyóújfalvi Olarson fivérek és az Ifitéka iroda rendhagyó fórumot hirdetett a gyergyószentmiklósi Művelődési Központ stúdiótermébe, csatlakozva a nemzetközi polgári fellépéshez az éghajlatváltozásért folytatott küzdelemben.
A kerekasztal-beszélgetésen Csergő Ottó természetvédelmi mérnök, a Let’s do it Romania kampány Hargita megyei felelőse a védett területekről, az erdészeti struktúra megváltoztatásának fontosságáról beszélt. Elmondta: a természet tiszteletben tartása az utóbbi évtizedekben ismeretlen fogalommá vált, és az a gondolkodásmód és természet iránti tisztelet, ami még nagyszüleink sajátja volt, ma már nem létezik. Érdemes viszont újra megtanulni, tanítani a fiataloknak. Erre számtalan lehetőség kínálkozik például erdei iskolák, ökonevelési táborok formájában. Mindemellett olyan kérdések is vannak, amelyek alulról jövő kezdeményezések hatására nem megoldhatók, ezek döntéshozóinkon múlnak: ilyen például a hulladék-újrahasznosítás megoldatlansága Romániában, amelyekkel kapcsolatban sürgősen változtatni kellene.
Ugyancsak a fiatalok szerepét emelte ki hozzászólásaiban Elekes-Köllő Márta, a ditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola pedagógusa is: véleménye szerint tanítani kellene az iskolákban a fenntartható fejlődés mikéntjét, népszerűsíteni kellene az alternatív közlekedést a diákok körében. Ezeket akár javaslatként lehetne benyújtani a tanügyminisztériumhoz, hogy konkrét lépések történhessenek ez ügyben. A ditrói középiskola igazgatónője, Cristina Hadambu hozzáfűzte: intézményük pozitív példa a környezettudatosság tekintetében, és a diákok hozzáállása biztató.
A fórum meghívottja volt Ruczuj Szabolcs vállalkozó és filmrendező is, aki Észak-Kelet-Ázsi­á­ban számos növény- és állatfaj megőrzési projektjének élén dolgozott. A témában szerzett külföldi tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel és elmondta: habár az éghajlatváltozás hatásai kevésbé érezhetők nálunk, fontos, hogy változtassunk a szemléletünkön és a hozzáállásunkon.
A beszélgetés moderátora, Bogdan Olarson szervező kifejtette: bár a téma még újdonságnak számít Gyergyóvidéken, bíznak benne, hogy hasznos volt a beszélgetés, amelyet több hasonló követ majd.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb