Felélénkült az autópiac

49

Az Európai Gépkocsigyártók Egyesületének (ACEA) minap nyilvánosságra hozott közleményéből az derül ki, hogy februárban az uniós tagállamok majd mindegyike esetében megugrott az értékesített új személygépkocsik száma, illetve felerősödött az eddig is megmutatkozó kedvező tendencia. Uniós szinten februárban 14,3 százalékkal több új személygépkocsit jegyeztettek be forgalomba, mint a megelőző esztendő azonos hónapjában, két hónap viszonylatában pedig a piacbővülés 10,1 százalékos volt. Ebből viszont nem részesültek egyforma arányban a gépkocsimárkák…

Vannak olyan országok, amelyek esetében akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy meglepő arányú növekedés következett be. E tekintetben első helyre kívánkozik Írország, ahol február folyamán 36,7 százalékkal több új személygépkocsit jegyeztettek be forgalomba, mint 2015 februárjában, két hónap viszonylatában pedig 34,6 százalékkal. Ugyancsak jelentős arányú növekedés következett be az egyik legnagyobb felvevőpiacon, nevezetesen az olaszországi, ahol a múlt hónapban 27,3 százalékkal több új személygépkocsi talált gazdára, mint a megelőző esztendő azonos hónapjában, két hónap viszonylatában pedig a szóban forgó bővülési arányszám 22,6 százalék volt. Románia a bővülési arányszám tekintetében közös csoportot alkotott Szlovákiával és Szlovéniával, mindhárom ország esetében két hónap viszonylatában a piacbővülés meghaladta a 22 százalékot. Országunkban februárban például 5099 új személygépkocsit írattak be forgalomba, 23,9 százalékkal többet, mint a múlt esztendő februárjában, két hónap viszonylatában pedig 10 899-et. Ez egy érdemleges eredmény, de az alapos helyzetismeret érdekében utalni kell arra is, hogy a jóval kisebb lakosságszámú Szlovákiában mind február folyamán, mind pedig az első két hónap során több új személygépkocsit írattak be forgalomba, mint Romániában. A két legnagyobb felvevőpiac, a franciaországi és a németországi esetében szerényebb volt a növekedési arány, két hónap viszonylatában 8,7, illetve 7,8 százalék. De még mindig jobb a helyzet ezek esetében, mint Görögországban vagy Hollandiában, amelyek esetében viszonylag jelentős visszaesés következett be, nevezetesen több mint 15 százalékos.

Kelendőbbek a drágák
A márkák esetében a statisztikából többek között az is kiderül, hogy fokozódott az érdeklődés a drágább, illetve a viszonylag drágább személygépkocsik iránt. Így például az Audi esetében a két hónapi piacbővülési arány a megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva 15,1 százalékos volt, akárcsak a Mercedes esetében, a Jeep esetében pedig éppenséggel 28 százalékos. De kedvezően alakultak a Fiat, az Opel, a Ford, a BMW, a Hyundai, a Kia, a Honda eladásszámai is. Beteljesülni látszik az a tavalyi előrejelzés, amely szerint 2015 októberétől számítani lehetett a Volkswagen eladásszámának mérsékelésére. Két hónap viszonylatában alig 0,2 százalékos gyarapodásról tanúskodik a bejegyzett új Volkswagen márkájú személygépkocsik száma. (Igaz, február folyamán némi felerősödés következett be.) Néhány márka esetében visszaesés mutatkozott a megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva, nevezetesen a Nissan, a Mitsubishi és a Seat esetében. A Renault csoport, mint ismeretes, januári „teljesítményével” nemigen dicsekedhetett, februárban viszont kedvező fordulat következett be. A Renault esetében februárban 10,6 százalékkal bővült a piac, a Dacia esetében pedig 9,1 százalékkal. Két hónap viszonylatában a Renault 6,2 százalékos, a Dacia pedig 4,2 százalékos növekedést jegyzett. Franciaországban és Németországban bár némileg növekedett az eladásszám, mármint januárhoz képest, de a megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva erről nemigen lehet beszélni. Ígéretesnek mutatkozik azonban továbbra is a spanyolországi és a nagy-britanniai piac, mindkét ország esetében növekedve az eladásszám. A craiovai gyár által összeszerelt Ford modellek európai értékesítésére vonatkozóan egyelőre nem hoztak nyilvánosságra hivatalos adatokat, azt viszont tudni, hogy a Ford esetében uniós szinten kedvező fordulat következett be, különösképpen februárban, amikor is 19,2 százalékkal több új személygépkocsit sikerült értékesíteni, mint 2015 februárjában.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek