2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Feleannyi, mint 1990-ben…

Szinte hihetetlen, de így igaz: 1990-hez viszonyítva csökkent a szállodaipari elszállásolási helyek száma (ebbe beleértve a különböző típusú turisztikai egységeket, a panziókat, a kempingeket, menedékházakat is). Ha tendenciájában próbáljuk követni a történéseket, akkor egyrészt azt látjuk, hogy sok vendéglátó-ipari egység az évek során „leépült” el egészen azok lebontásáig, de ugyanakkor országszerte épültek, létesültek elszállásolási helyekkel is rendelkező vendéglátó-ipari létesítmények.

A legrangosabb megyénkben: a tusnádfűrdői O3ZONE Szálló...
A legrangosabb megyénkben: a tusnádfűrdői O3ZONE Szálló…

Miről is tanúskodnak a számadatok? Az Országos Statisztikai Intézettől (INS) származó adatok szerint 1990-től errefelé a hazai elszállásolási helyek száma 12%-kal csökkent, azaz 353 236-ról 311 288-ra. Alaposabban vizsgálódva meg kell jegyeznünk, hogy arányaiban régiónként igen jelentős a férőhelyszámbeli eltérés. A negatív előjelű tendencia gyakorlatilag Konstanca megye, illetve a Fekete-tenger mentén lévő üdülőtelepek számlájára írható. Igen, mert e régió esetében az elszállásolási helyeknek több mint 40%-a „veszett el” az utóbbi 25 esztendő során. 1990 végén azok száma 149 000 körül volt, jelenleg, pontosabban 2014. július 31-én (pillanatnyilag erre az időpontra vonatkozóan állnak rendelkezésre hivatalos adatok) 87 496. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a fekete-tengeri régió Románia összelszállásolási helyszámának több mint egynegyedét jelentette mindig is. Végiglátogatva a tengerpartot bárki meggyőződhet arról, hogy mi is ment végbe Venus, Neptun vagy Eforie üdülőtelepeken. Sajnos jobbára állami cégek ügykezelésébe tartoznak. Meg kell azonban azt is jegyeznünk, hogy az utóbbi két esztendő során a szóban forgó üdülőtelepeken is bekövetkezett egy viszonylag kedvező fordulat, főleg Venus és Észak-Eforie esetében.

Rangsorok
Az elszállásolási helyek száma tekintetében, akárcsak 1990-ben, most is Konstanca megye a listavezető 87 496 férőhellyel, azt követte Brassó 26 145-tel, a harmadik helyet a főváros foglalta el 19 050 elszállásolási hellyel, majd következett Prahova 11 525-tel. Érdekesen alakult Maros megye helye az elszállásolási helyek ranglistáján: 1990-ben 6365 hellyel még a kilencedik helyen szerepelt, tavaly viszont felkerült a hatodik helyre, s ez annak köszönhető, hogy igen látványosan gyarapodott a férőhelyek száma, a múlt esztendő júliusában elérve a 10 450-et. Hasonló tendenciájú, de negatív előjelű folyamat következett be Vâlcea megye esetében, amely 1990-ben meglepő módon országos viszonylatban a második helyet foglalta el 15 751 elszállásolási hellyel. Jelenleg viszont lekerült az ötödik helyre, lévén, hogy bekövetkezett egy 29%-os „zsugorodás”, s ilyenképpen 2014 júliusában a férőhelyek száma már csak 11 141 volt.
Utalni kell arra is, hogy nemcsak Maros megyében következett be egy kedvező folyamat, mert az arányok tekintetében a fővárosnak és Brassó megyének is lenne, amivel kérkednie: az előbbi esetében az elszállásolási helyek száma 77%-kal növekedett 10 757-ről a már említett 19 050, az utóbbi esetében pedig a 100%-ot is meghaladta a gyarapodás, nevezetesen 12 488-ról,
26 145-re kerekedett ki az elszállásolási helyek száma.
Szólnunk kell megyénkről is, annál is inkább, mert 1990 végén a statisztikai nyilvántartásban szereplő adatok szerint 11 058 elszállásolási hellyel rendelkeztek a megyénkbeli turisztikai egységek, s ezzel a hatodik helyet foglaltuk el a rangsoron. Ma már viszont csak a tizedik helyet, ugyanis a 27%-os zsugorodás „eredményeként” 2014-ben a félév derekán csak 8045 elszállásolási helyről „tudósított” a statisztika. Ez viszont nem azt jelenti, hogy időközben ne épültek volna újak és korszerűek, köztük olyanok is, amelyek nemzetközi összehasonlításban is állják a sarat. De voltak olyanok is, amelyek ma már csak egyesek emlékezetében élnek, másoknak pedig időközben a rendeltetésük változott meg.

Hilton a szomszédban
Hogy a szállodaipar terén is bekövetkezett előbbre lépés, annak bizonyságát jelentik az elmúlt 15-20 év során felépült vagy korszerűsített szállodaipari létesítmények, akárcsak az, hogy megjelentek országunkban is a neves külföldi szállodaipari cégek (vagy leányvállalatot létesítve, vagy franchise-rendszer révén). Ezek között említhetjük a neves anyaországi cég, a Hunguest Hotel honlapján is megjelenített csíkszeredai Fenyő szállodát vagy a Danubius érdekeltségébe tartozó szovátai szállodákat. De szállodákat üzemeltet a neves nemzetközi szállodalánc, az Ibis és 5 szállodában érdekelt a világhírű Hilton cég. Ez utóbbi rövidesen „beköltözik” a megyénk szomszédságába, nevezetesen Segesvárra. Ott az év végéig a jelenlegi Hotel Cavaler négycsillagos szálloda homlokzatára felkerül a Doubble Tree by Hilton Sighișoara logó. Bár tulajdonosváltásra nem kerül sor, de franchise-üzemeltetésre igen. Ezt fogja követni rövidesen egy iași-i szálloda, majd 2017-ben egy ploiești-i szálloda, amelyek ugyancsak bekerülnek a Hilton égisze alá.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb