Fele se tréfa…

Ezt is, azt is hallottuk, erről is, arról is olvastunk

256

A Hivatalos Közlöny múlt pénteki számában jelent meg az az állampolgári törvényhozói kezdeményezés, amely értelmében módosítani kellene a választói jog területén egyes jogszabályokat. Emlékeztetnénk egy ilyen jellegű kezdeményezésnek a jogi keretét az arra vonatkozó 1999/189-es törvény előírásai képezik, s ez a törvény rendelkezik arról is, hogy bármilyen jellegű állampolgári törvényhozói kezdeményezést lehet, illetve kell hitelesíteni közjegyző által, s ugyanakkor azzal egyetértenie az illetékes hatóságnak, nevezetesen a Törvényhozói Tanácsnak. A minap megjelent kezdeményezés révén az aláírók többek között azt szeretnék elérni, hogy a polgármesterek megválasztására kétfordulós eljárás keretében kerüljön sor, az egyéni jelöltek esetében csökkenjen a támogatói aláírások száma, a helyi választások és az európai parlamenti választások esetében iktassák ki a választói küszöböt, a honatyák száma megállapítási mechanizmusának módosítását a diaszpóra esetében stb. Amúgy a Törvényhozói Tanács az augusztus 2-án iktatott 2018/778-as okiratával helyet adott a szóban forgó állampolgári kezdeményezésnek. Ilyen kezdeményezés az évek során még volt, akárcsak referendum a választási rendszer mélyenszántó megreformálásával kapcsolatosan is, de azokból nem lett semmi, azaz az állampolgári kezdeményezés pusztába kiáltott szónak bizonyult.
Nemrégiben csővégre került megyénkben három medve, egy pedig egy közlekedési baleset „áldozatává” vált. Ilyenképpen némileg csökkent a szóban forgó nagyvad jelentette veszély, s ez mindenképp örvendetes. Távol áll tőlünk „káka tövén csomót keresni”, de továbbra is furcsállandó, hogy a sokat emlegetett miniszteri rendelet (vagy rendeletek) nem jelent(ek) meg a Hivatalos Közlönyben. Nemrégiben arról írtunk, hogy azok valamiképpen elkallódhattak, de azóta legalább két hét telt el. Amúgy abban a bizonyos rendeletben állítólag szó volt medvék „kitelepítéséről is”, amiről most már nemigen hallani. Ami pedig lényeg: a szóban forgó jellegű ténykedésnek a jogalapja a törvényes előírásokkal összhangban meghozott miniszteri rendelet. Ugyanakkor amennyiben egy szaktárcai rendeletnek nincs bizalmas vagy titkos jellege, azt meg kell jelentetni a Hivatalos Közlönyben. Kötelező módon! Sehol nem olvastunk arról, hogy az emberre közvetlen veszélyt jelentő nagyvadak kivételes módon történő kilövése államtitkot képezne. Akkor hogyan is állunk azokkal a fránya rendeletekkel. Egyébként a „medveüggyel” kapcsolatosan egy figyelemre méltó és megszívlelendő szakcikket olvashattunk avatott szakember tollából a Krónika napilap augusztus 24–26. számában.
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) minapi közleménye szerint az első félévi romániai élelmiszerimport történelmi rekordot jelentett. A hivatalos adatok szerint az élelmiszerek importja elérte a 3,3 milliárd eurót, s ilyen nagyságrendű import 1989-től errefelé egyetlen szemeszter során sem következett be. Így például 2008 első félévéhez viszonyítva az élelmiszer-behozatal értéke megduplázódott. Ugyanakkor az idei esztendő első félévében a szóban forgó érték még csak 2,2 milliárd euró volt. Egyébként 2013 első félévétől errefelé minden egyes esztendő féléveiben az élelmiszerimport értéke meghaladta a 2 milliárd eurót. A feltételezések szerint július és augusztus hónapok folyamán javulhat a helyzet, azaz csökkenhet az élelmiszerimport, de azzal is számolni kell, hogy a hovatovább terjengő afrikai sertéspestisnek meglesz a maga „hozadéka” az élelmiszerimport szempontjából is. (Egyébként a július külkereskedelemre vonatkozó számadatokat a múlt hét végéig még nem hozta nyilvánosságra az Országos Statisztikai Intézet.)

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.