Fele se tréfa…

Ezt is, azt is hallottuk, erről is, arról is olvastunk

59

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) levéltári adatsorait tanulmányozva az derül ki, hogy míg 1991-ig Románia számára ismeretlen volt a műtrágyaimport, 2017-ben annak értéke meghaladta az 535 millió eurót. Annak idején országunk, pontosabban vegyiparunk exportált is, 2011-ben például 634 millió euró értékben, s abban az esztendőben az import értéke még csak 255 millió eurót tett ki. Attól errefelé viszont merőben megváltozott a helyzet, s így például 2016-ban már csak 75,8 millió euró értékben exportáltunk, a tavaly pedig 114,9 millió euró értékben.
Lehet, hogy sokan nem tudják, de az utólag módosított és kiegészített, az ivóvíz-ellátási és a kanalizálási szolgáltatásra vonatkozó 2006/241-es törvény egyik előírása értelmében a helyi közigazgatási hatóságoknak lehetőségük van olyan határozatokat elfogadni, amelyek révén a szóban forgó szolgáltatások esetében a rászorulók, a nehéz anyagi helyzetben levők számára szociális védelmi intézkedéseket foganatosítanak (mármint a szolgáltatás ellentételezése tekintetében). Nemrégiben viszont ismét módosult ez a törvény: a múlt esztendő októberében 39 ellenzéki honatya terjesztett be egy olyan törvényjavaslatot, amely értelmében ez az előírás is módosulna. A törvényt a kormány bizonyos fenntartásai ellenére is a képviselőházban július 4-én elfogadták, majd azt július 26-án az államelnök kihirdette. A 2018/215-ös törvényről van szó, amely a Hivatalos Közlöny július 31-i számában jelent meg. A már említett előírás olyképpen fogalmazódott át, hogy a helyi közigazgatási hatóságoknak lehetőségük van olyan határozatokat elfogadni, amelyek révén azon családok vagy egyedül élők esetében, akiknek a havi átlagos nettó pénzjövedelme kevesebb, mint az országos garantált minimális bruttó bér, havi segélyt nyújtanak, ezt a havi segélyt avégett, hogy módjukban állhasson az ivóvízellátási és a kanalizálási szolgáltatások kifizetése. Ezt egy olyan ivóvízfogyasztás, illetve szennyvízelvezetés esetében, amely nem haladja meg a 75 liter/személy/napot. Azon személyek esetében, akik haszonélvezői a garantált minimális jövedelemre vonatkozó 2001/416-os törvény előírásainak, a havi segélynek fedeznie kell az ivóvíz- és a kanalizálási szolgáltatás költségének legalább az 50%-át. Egy újonnan bevezetett bekezdés értelmében a csapadék összegyűjtésével, szállításával, tisztításával és kivezetésével kapcsolatos költségeket a szolgáltatást használóknak kell viselniük.
Az elmúlt héten a tengerparti üdülőhelyen, Mamaián tartózkodott Mehedinți Megye Tanácsának számos, majdhogynem összes munkatársa, ugyanis a helyi költségvetésből biztosított 500 ezer lej révén „agytágítót” rendeztek számukra az uniós alapok lehívásával kapcsolatos témakörben. Ez napi három órát tartott, 21 óra pedig „szabadfoglalkozás”. Egyébként 2012 óta rendszeresen szervez Mehedinți Megye Tanácsa ilyen jellegű felkészítőt, s annak meg is volt az „eredménye”: három olyan projektet veszítettek el, amelynek együttes értéke mintegy 20 millió euró volt.
Az egyik szatirikus hetilapban napvilágot látott egy olyan feltételezés, miszerint augusztus 11-én azért nyilatkozott olyan síri hangon a csendőrség szóvivője a csendőrlány állítólagos igen súlyos sérüléséről, mert elfogyván a könnyfakasztó gránátok, azt egy könnyfakasztó történettel helyettesítette. Egyébként a szóban forgó „súlyos sérült” a múlt kedden őzikéhez méltó virgoncsággal, saját lábán hagyta el a kórházat és ült be egy luxusgépkocsiba.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.