Fele se tréfa…

Ezt is, azt is hallottuk, erről is, arról is olvastunk

43

Az egykori tanügyminiszter, a kormánypárti szenátor, Liviu Pop úgy jellemezte önmagát nemrégiben: „Tudom, hogy buta vagyok, de amikor körülnézek, magam körül bátorságot érzek”. Ezzel a kijelentésével lehet, hogy jellemezni akarta párttársait is. Amúgy a mostani kormányátalakítás kapcsán is olyasmit hallani, hogy Dragnea és társai a pártnak a buták képezte káderjei közül válogatta ki a jelöltjeit. Lehet, hogy ez nem így volt, csupán csak rosszindulatú kijelentésről van szó…
Július 19-én jelent meg ama 2018/69-es sürgősségi kormányrendelet, amely révén újólag módosították és kiegészítették a fogyatékkal élő személyek jogainak védelmére és promoválására vonatkozó 2006/448-as törvényt. Nos, ebben a kormányrendeletben szerepelt egy olyan előírás is, amely értelmében a Fogyatékkal Élő Személyek Országos Szakhatóságának (ANPD) szeptember 5-ig ki kell dolgoznia a fogyatékkal élő felnőtt személyek gondozási központjai újraszervezésének a módszertanát. A jelek szerint ez a feladat is azok közé sorolandó, amelyek végrehajtását az illetékesek nemigen tartották sürgősnek. Nem, mert a szóban forgó módszertant jóváhagyó szakhatósági rendelet, a 2018/878-as, bár október 30-án aláírásra került, de a Hivatalos Közlönyben csak november 19-én jelent meg és november 21-től vált hatályossá. (Az már csak hab a tortán, hogy a szakhatóság illetékes igazgatósága a rendelettervezetet még szeptember 3-án beterjesztette.) Ennek a több mint két hónapos késésnek meg lehet a maga ára, illetve nemkívánatos következménye, mert a szóban forgó közületi vagy privát központokat a szakhatóság egyetértésével december 31-ig át kell szervezni, illetve a szóban forgó időpontig a megyei gyermekvédelmi és szociális gondozási igazgatóságoknak ki kell dolgozni az 50 helynél nagyobb befogadó képességű központok szerkezetváltásának a terveit.
Többször is írtunk már a kormány ama szándékáról, illetve arról a kormányhatározat-tervezetről, amely révén az államigazgatási intézményrendszerben szűkíteni kívánják a létszámkeretet. Ilyen körülmények között furcsállandó, hogy a kormány ezekben a napokban eltekint a szóban forgó szándékától: már írtunk arról, hogy az Országos Adóügynökség esetében egy minap megjelent kormányhatározattal érintetlenül hagyták a
személyzeti állományt, a november 20-án megjelent 2018/912-es kormányhatározattal pedig nemhogy csökkentették volna az Állami Építkezési Felügyelőség (ISC) keretében megengedett állásszámot, hanem megemelték, nevezetesen 814 főről 1014-re.
Felgyorsulhatnak, és egyben kitágulhatnak a közhasznúság okán kisajátítások, ugyanis módosult a jogszabály: a Hivatalos Közlöny november 20-i számában jelent meg az a 2018/99-es sürgősségi kormányrendelet, amely révén újólag módosították az országos, a megyei és a helyi érdekű egyes beruházási létesítmények megvalósítása megkövetelte kisajátításokra vonatkozó 2010/255-ös törvényt. Az új megfogalmazás értelmében a helyi közérdekű építkezési, rehabilitálási, korszerűsítési és rendeltetés-megváltoztatási helyi érdekű munkálatok, legyen szó közigazgatási, társadalmi, művelődési, egészségügyi, iskolai vagy sportlétesítményekről (beleértve az azokhoz tartozó infrastruktúrát is), lehetséges a kisajátítás. Eddig csak Bukarest municípium esetében volt érvényes ez az előírás, és csak közigazgatási, társadalmi és művelődési létesítmények vonatkozásában.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.