Fele se tréfa…

Ezt is, azt is hallottuk, erről is, arról is olvastunk

42

A becslések szerint országunk idei bortermelése 5,2 millió hektoliter körül lehet. Ez a mennyiség az utóbbi évtized rekordját jelenti, s azzal világviszonylatban is igen előkelő helyet, a 12. foglalhatja el. Amúgy a megelőző esztendőhöz viszonyítva a bortermelés várható növekedése 21% körül „ülepedhet meg”. Az első helyet Olaszország foglalja el, amely termelésének volumene 48,5 millió hektoliter, ami 2017-hez viszonyítva 14%-os növekedést jelent. A harmadik helyre Franciaország került 46,4 millió hektoliterrel, ami 27%-os gyarapodást jelent. A világ nagy bortermelői majd mindegyike fokozta termelését, kivételt képezve Ausztrália, Dél-Afrika és Portugália, amelyek esetében 9%-os, 12%-os, illetve 22%-os „zsugorodás” következett be.
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai újólag igazolják azt, amit eddig is tudtunk: az elmúlt esztendők során egyre kevesebb gyermek született, s ilyenképpen csökkent a fiatalkorúak részaránya az összlakosság számában. (A fiatalkorúak a 24 életkor előttiek.) Így például az országnak jelenleg
950 258 fővel kevesebb a népességszáma, mint 1992-ben, de azon belül több mint 3,7 millióval csökkent a 0–24 életév közti életkorúak száma. Ugyanakkor közel 1,1 millióval gyarapodott a 65 éven felülieké. A lakosság struktúrájának ilyenszerű alakulása mindenképp kedvezőtlen, és a jelenlegi gondok súlyosbodását jelentheti akár rövid időn belül is a szükséges munkaerő biztosítása tekintetében.
Az olvasható az egyik napilapban, hogy „az idei év első kilenc hónapja után 16,8 milliárd lej volt a román állami költségvetés hiánya, ami a bruttó hazai termék (GDP) 1,77%-át jelenti”. A hírközlő bizonyára nem olvasta el kellő alapossággal a pénzügyminisztérium által nyilvánosságra hozott adatsorokat, mert a dolgok némileg másként állnak. Az állami költségvetés hiánya nem 16,8 milliárd lej volt, hanem 24,7 milliárd lej. Az előbbi érték az általános konszolidált költségvetés esetében „jelentkezett”. A két fogalmat nem lehet összemosni, mert az állami költségvetés annak csupán egy része, s a konszolidált költségvetés azonkívül felöleli a területi-közigazgatási egységek központosított költségvetését, az állami társadalombiztosítási költségvetést, a munkanélküli segélyalap költségvetését, az egészségbiztosítási egységes országos alapot, az állami kincstár költségvetését, a közúti infrastruktúra országos cég költségvetését, valamint az önfinanszírozó vagy részben önfinanszírozó intézmények költségvetését is.
A CEC Bank minapi közleménye szerint a Fektess be magadba! (Investește în tine!) program útra indítását követő két hét során több mint 500 finanszírozási kérelmet nyújtottak be a potenciális ügyfelek, illetve jogosult személyek. Mi több, azok közül közel 100 jóváhagyásra került, és állítólag a hitelfolyósítás is folyamatban van. Örvendetes az érdeklődés a szóban forgó nagy dérrel-dúrral meghirdetett és ugyanakkor élénk érdeklődést is kiváltó program iránt. Azonban azt is meg kell jegyeznünk, hogy a minap korrekcióra is sor került: a Hivatalos Közlöny október 30-i számában jelent meg a közpénzügyi miniszternek ama 2018/3439-es rendelete, amely révén módosította annak a 2018/3286-os rendeletének a 2-es számú mellékletét, amellyel jóváhagyta a program gyakorlatba ültetésére vonatkozó konvenciók formanyomtatványait. Ez a kiigazítás viszont nemigen nevezhető „sikeresnek”…

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek