Fele se tréfa…

Ezt is, azt is hallottuk, erről is, arról is olvastunk

48

A hivatalos adatok szerint a Romsilva ügykezelésében országos viszonylatban több mint 100 olyan erdészház van, amely vadászokat, turistákat fogad. Legtöbb hegyvidéken és jobbára távol a településektől, a frekventált turisztikai útvonalaktól. A Romsilva illetékesei szerint ezen okokból kifolyólag mutatkozik „szegényesnek” az azok működtetéséből származó bevétel. Annak értéke a tavaly alig 2,5 millió lej volt, ami egy létesítményre kivetítve 25 ezer lejt jelent, illetve naponként átlagosan 70 lejt. Azok közül egyesek megyénkben találhatók, például a Bélbor községi, a Kisbeszterce völgyében található vadászház, amelyet 2000-ben újítottak fel, s amely esetében a napi bérleti díj 600 lej körül van. Amúgy ezek az erdészházak kibérlése feltételezi a területileg illetékes erdészeti igazgatóságnál a megelőző írásos bejelentkezést.
A minap megjelent a munkaügyi minisztérium megszervezésére és működésére vonatkozó 2017/12-es kormányhatározatot újólag módosító 2018/801-es kormányhatározat értelmében 10 fővel csökkentették a tárca saját apparátusának az állományát, azaz 434 állásról 424-re. Üdvözlendők az ilyen karcsúsítások, de ez esetben van egy másik rendelkezés is: az eddigi minisztériumi főtitkár-helyetteshez még társul egy, s így a csúcsvezetők száma (miniszter + államtitkárok + főtitkár + főtitkár-helyettesek) száma 9 lett.
A Capital gazdasági folyóirat külön kiadványaként jelent meg a minap a cégek 2018-as esztendei toplistája. A listán összesen 300 romániai székhelyű cég szerepel, az első helyet az OMV Petrom Rt. foglalva el. Sajnálattal nyugtázhatjuk, hogy a toplistán fehér holló számba mennek a székelyföldi székhelyű vállalkozások. A 45. helyen találtatik a Marosvásárhelyen székelő Delgaz Grid Rt., a 83. pedig az E.On Energia Románia Rt. Elismerésre méltó helyezések ezek, de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy mindkét cég nem csupán Marosvásárhelyen, illetve ebben a régióban fejti ki tevékenységét. Amúgy mindkettő külföldi érdekeltségű részvénytársaság. A 122. helyen szerepel a borszéki székhelyű Romaqua Group Rt. Erről a részvénytársaságról köztudott, hogy áruforgalmának döntő hányadát más megyékben lévő üzemegységeiben realizálja, s az alkalmazottak túlnyomó többségét sem ott helyben, Borszéken foglalkoztatják. Két török érdekeltségű Maros megyei cég is szerepel a listán, a marosvásárhelyi Azomures Rt. vegyipari kombinát, valamint a régeni, fafeldolgozásra szakosodott Kastamonu Románia Rt. Az előbbi a 138. helyet foglalja el, az utóbbi pedig a 265.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek