Fele se tréfa…

Ezt is, azt is hallottuk, erről is, arról is olvastunk

61

Ebben a hónapban zárul a törökországi turistaidény. Az előzetes adatok szerint a török tengerpartot az idei esztendőben rekordszámú romániai turista kereste fel, mintegy 160 ezer. A legkedveltebb üdülőhely – talán mondanunk sem kell – Antalya volt. A statisztikák szerint eddigelé évente körülbelül 110-120 ezer Romániából érkező turista kereste fel a törökországi üdülőhelyeket (de nem csak). Piaci elemzők szerint a turistaforgalom ilyen arányú növekedésében megvolt a maga szerepe a hosszúra nyúlt nyárnak is, de a török líra elértéktelenedésének is.
November 1-jétől a WizzAir légitársaság megszigorítja a csomagfelvitelt. Ezek szerint kézitáskánál nagyobb csomagot csak azok vihetnek fel a fedélzetre, akik megfizetik azt, az utasok alapesetben legfeljebb egy kis méretű 40 x 30 x 20 centiméteres kézipoggyászt vihetnek magukkal. Az elsőbbségi szolgáltatást (WIZZ Priority) megvásárló utasok egy további kézipoggyászt vihetnek a fedélzetre, amely legfeljebb 55 x 40 x 23 centiméteres lehet. Úgyszintén a WizzAir november 1-jétől bevezeti a 10 kilónál súlyosabb poggyász kategóriáját, 7 eurótól induló áron.
Az Országos Adóügynökség (ANAF) elnökének nemrégiben megjelent 2018/2323-as rendelete értelmében az illetékes fiskális hatóságoknak október 30-ig meg kell állapítaniuk a 2016-os és a 2017-es évekre vonatkozóan a magánszemélyeknek a társadalombiztosítási hozzájurálási éves kötelezettségeit. (A béren kívüli jövedelmekről van szó.) Erre vonatkozóan pedig ki kell közölniük a megadózási döntést. A szóban forgó rendeletben szereplő határidővel hozható összefüggésbe ama nagy visszhangot kiváltó értesülés is, miszerint november folyamán országos viszonylatban igen sok személy számíthat amolyan meglepetésre az adóhatóságok részéről…
Petre Daea mezőgazdasági miniszter a köztelevíziónak a minap azt hangoztatta, hogy a külföldiek kevesebb mezőgazdasági területet birtokolnak, mint amennyi szerepel egyes tanulmányokban, félhivatalos jelentésekben. Hozzáfűzte azt is, hogy jelenleg a mezőgazdasági területek árai igen széles skálán mozognak: 2000 euró/hektártól el egészen 6000 euró/hektárig. Megjegyezte azt is, hogy ez utóbbi rekordszámba megy, de értesülése szerint ilyen áron került sor zöldségfélékkel megművelt terület eladására a Galac megyei Matca községben. Egyébként abban a tanulmányban, amelyre utalt a tárcavezető, az szerepel, hogy a hazai mezőgazdasági területnek mintegy 30%-a uniós tagországok állampolgárainak a tulajdonában van, 10% pedig másabb országokból származó személyekében.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek