Felavatták a községi könyvtárat

Ünnep Csíkszentsimonban

480

Ünnepélyes keretek között adták át szombaton a csíkszent­simoni községi könyvtárat, amely a tervek szerint közösségi térként is szolgál majd. A megnyitó során Korodi Attila parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy Csík vidékén ritkán kapcsolódik esemény könyvtárhoz, és éppen ezért kell szembemenni az árral, és emlékeztetni a valódi értékekre.

Birtokukba vették a község lakói a könyvtárat. Közösségi tér Fotó: keresztes Bea

Szombaton meghatározó jelentőségű momentumhoz érkezett el Csíkszentsimon, ugyanis az idei Szent László Napok keretében adták át a községi könyvtárat. Az 1800-as években épült létesítmény korábban községházaként is működött, mára azonban új rendeltetést kapott, a helyiek kulturális életét hivatott fellendíteni.
A hivatalos megnyitón Kozma István polgármester közölte, hogy a község polgárai hisznek az összefogás fontosságában, és remélik, hogy a múlt tisztelete és az értékteremtés állandó lesz a falu életében.
– Ez a könyvtár, amely a kincsek tárháza, a kultúra lehetősége is egyben. Én bízom abban, hogy az elkövetkező évtizedek során Csíkszentsimon képes belakni ezt a létesítményt, amelyet közösségi térként működtetünk majd – jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy különböző rendezvényeknek is otthont ad majd az újragondolt épület.
Az ünnepség során az Endes József Általános Iskola VII. osztályos tanulói biztosították a jelenlévőket arról, hogy nem hagyják üresen állni a könyvtárat, és buzgón olvasnak majd a csíkszentsimoni grundon.
A gyerekek előadását követően Korodi Attila parlamenti képviselő köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy Csík vidékén ritkán kapcsolódik esemény könyvtárhoz, éppen ezért kell szembemenni az árral, és emlékeztetni a valódi értékekre. Hozzátette, hogy a mai társadalomban nehezebb könyvtárat működtetni, mint hivatalt.
– A felületes világ hozadéka, hogy a könyvek egyedi univerzumába kevesen kapcsolódnak be. Sokan poros intézménynek tekintik a könyvtárakat, pedig a mai közösségekben is hely van számukra – fogalmazott Korodi Attila, kiemelve, hogy fel kell éleszteni a tudás iránti vágyat, hiszen csak így lehet jövőről beszélni.
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója is tiszteletét tette a megnyitón, örömmel nyugtázva, hogy új közösségi és kulturális tér jött létre a településen.
– Minden generációnak találkozót lehet szervezni ebben a könyvtárban, amelyet közösségi integrált színtérnek is nevezhetnék. Nagyon fontosnak tartom, hogy mindenkihez eljuthasson a tudás, hiszen ez a gondolkodás helye, ahol a szövegértés kihívása találkozik az évszázadok lenyomatával – fogalmazott Ferencz Angéla, aki biztosította a Hargita Megyei Kulturális Központ támogatásáról a helyi önkormányzat kezdeményezését.
Az avatóünnepség Varga János plébános áldásával zárult.
Egyelőre még nem szögezték le a községi könyvtár nyitvatartási programját, annyi viszont biztos, hogy délelőtt, és délután is lehet látogatni az intézményt, mondta el lapunk kérdésére válaszolva az elöljáró.
– Szeretnénk összehangolni a helyi kulturális tevékenységeket a könyvtár programjával, ezért még folyamatban vannak az erre vonatkozó intézkedések. Egyelőre nagyon büszkék vagyunk arra, hogy sikerült megnyitni, hamarosan a program is hivatalos lesz – jelentette ki Kozma István polgármester.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.