Felálltak az asztaloktól: Az utolsó nagy versenyt is leállították a sportban

23

Véget ért a versenysportélet, leg­alábbis ami a márciust illeti: a hét elején még az olimpiáról és annak halasztásáról cikkezett a nemzetközi sajtó, eközben pedig Jekatyerinburgban nyolc sakkozó részvételével zajlott a világbajnok­jelölti torna. Tegnap a sakkozók is felálltak az asztaloktól.

Utolsóként a sakkozók világbajnokjelölti tornáját szakították félbe. Leállt a sportélet, legalábbis e hónap végéig

A koronavírus-járvány telje­sen megbénította a verseny­sportokat, utolsóként a sakkozók álltak fel az asztaltól. A hét elején még a tokiói olimpia és annak megrendezéséről vagy halasztásáról olvashattak lapunk hasábjain is, Jekatyerinburgban pedig nyolc sakkozó részvételével zajlott a világbajnokjelölti torna. Tegnapi lapszámunkban még azt írtuk, hol és mikortól lesz követhető a torna nyolcadik fordulója, de délutánra kiderült, a sakkozók számára is véget ért, legalábbis egyelőre a viadal. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) ugyanis felfüggesztette a világbajnokjelölti tornát.
Az indoklás szerint – mivel a koronavírus-járvány miatt Oroszország mától ideiglenesen megszakítja a légi közlekedést a többi országgal – a FIDE nem tudja garantálni, hogy a játékosok és a további résztvevők biztonságban haza tudjanak majd térni. Az első hét forduló eredményei érvényesek maradnak, a torna majd a – tegnapra tervezett – nyolcadik fordulóval folytatódik, egyelőre nem tudni, mikor.
A sakkvilágbajnok-jelölti torna volt az utolsó nagy sportesemény, amit még nem állítottak le, emiatt az egyik nagymester ki is fakadt. Az orosz Alekszander Griscsuk jelezte korábban, hogy nem akar játszani, mert rossz a verseny légköre. „Nem akarok itt lenni, nem akarok játszani. A miénk az egyetlen sportesemény, ami még zajlik. Nem véletlen, hogy nincs más. Nagyon ellenséges a légkör, mindenki maszkban van. Nekünk viszont játszani kell. Sokáig nem volt egyértelmű álláspontom, de most már van” – nyilatkozta kedden Griscsuk. A világbajnokjelölti torna összdíjazása ötszázezer eurót tesz ki, a 14 fordulós verseny első helyezettje pedig a regnáló világbajnok, a norvég Magnus Carlsen ki­hívója lehet a vébé-címért.
A jekatyerinburgi torna állása a 7. forduló után: 1. Jan Nye­pom­nyascsij (orosz) és Maxime Vachier-Lagrave (francia) 4,5 pont, 3. Fabiano Caruana (amerikai), Anish Giri (holland), Hao Vang (kínai) és Alexander Griscsuk (orosz) 3,5 p., 7. Liren Ting (kínai) és Kiril Alekszejenko (orosz) 2,5 p.

Giri a remikirály
Anish Giri 2016-ban, Moszkvában debütált a sakkvilágbajnok-jelölti tornán, ahol mind a 14 mérkőzését döntetlenre hozta. 2018-ban nem jutott ki Berlinbe, idén az eddigi hét forduló alatt ötször remizett. A holland egyetlen vereségét egyébként az 1. fordulóban a negyedik kiemelt orosz Nyepomnyascsijtól szenvedte el, első sikerét egy világbajnokjelölti tornán pedig a 6. fordulóban a szintén orosz Alekszejenko ellen aratta.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek