Felújítják a buszpályaudvart

72

Elfogadták a csíkszeredai busz­pálya­udvar rehabilitációjának megvalósíthatósági tanulmányát pénteken rendes havi ülésükön az önkormányzati kép­viselők. A terv szerint a munkálatok becsült értéke 2,6 millió lej, és összesen 8,5 ezer négyzetméter felújítását tartalmazza, amelyen többek között 22 autóbusz-parkolót alakítanának ki, továbbá megállóhelyet a taxik, az utasok és a személyzet számára.

CsíkiTrans_buszneg89_SZ

A tanácsülést követő sajtótájékoztatón Antal Attila megbízott polgármester elmondta, tavaly még azon gondolkodtak, hogy javítgatni vagy teljesen felújítani kellene a buszpályaudvar területét, végül a teljes felújítás mellett döntöttek, és ősszel szerződést kötöttek a tervezővel. Most, hogy elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, elemezni fogják, hogy beilleszthető-e a mobilitás stratégiába, ha igen, megpróbálnak uniós forrást szerezni a kivitelezésre, ha nem, akkor a város saját erőből fogja finanszírozni.
Hasonlóan jóváhagyták a Gáz­motorok szerelése a város köz­ponti övezetébe megnevezésű beru­házás megvalósíthatósági tanulmányát. Ez a város energetikai stratégájába illeszkedő beruházás arról szól, hogy két olyan termelőegységet szereljenek fel a Szív utcai kazánházba, amellyel a hő előállítási költsége felére csökkenne. Füleki Zoltán megjegyezte, a beruházásra valószínűleg a kormány 70 százalékos támogatást fog nyújtani.
Döntöttek továbbá a Pro Cul­tura Siculi Közösségek Közti Fejlesztési Társulás létrehozásáról, amelyhez várhatóan Csíkszentlélek önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa is fog társulni. A társulás lesz majd az a jogi személy, ahol állásokat tudnak majd létrehozni a Szakszervezetek Művelődési Házának működtetésére, illetve feladata lesz kulturális programok szervezése és lebonyolítása. Ugyancsak a Szakszervezetek Művelődési Házával kapcsolatos az a határozat, amelyet elfogadva egy irodát adtak bérbe az épületben a PSD-nek ideiglenesen. Antal Attila elmondta, azért adták csak rövid időre bérbe, mivel várják, hogy elkészüljön a tanulmány az épület hasznosításáról.
A kérdések és interpellációk sorában Veress Dávid azt javasolta, hogy átiratban kérjék fel a rendőrséget, hogy a magyar iskolákba magyarul jól beszélő rendőröket küldjenek a tájékoztató kampányok alkalmával, vagy pedig biztosítsanak tolmácsot, hiszen alapvető emberi jog, hogy anyanyelven jussunk a szükséges információkhoz. Válaszában az ülést vezető Fülöp Árpád kifejtette, a rendőrséget már meghívták a jogi szakbizottságba, de a márciusi ülésre ismételten meghívják az új rendőrparancsnokot.
Somay Péter MPP-s képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy azon tömbházak környékén, ahol hőszigetelnek, rengeteg a szemét, a csomagolóanyagok a fák ágain lógnak, míg Tőke Ervin, az EMNP képviselője a Petőfi utcában kéregető gyerekek problémájára világított rá, akik a turistákat és a lakókat egyaránt zavarják, arról nem is beszélve, hogy még iskolában lenne a helyük. A témával kapcsolatban Antal Attila megbízott polgármester elmondta, többször szerveztek közös akciót a gyermekvédelemmel és a rendőrséggel, kevés sikerrel, viszont a hajkurászásukra nincs lehetősége a városnak, de felhívással fordult a lakókhoz: ne tartsák fenn a jelenséget.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek