Fél évszázados fennállásunkat ünnepeljük

127

Hargita megye megalakulásának és lapunk fennállásának ötvenedik évfordulóját közös rendezvénysorozattal ünnepli a Hargita Népe és Hargita Megye Tanácsa. A mai filmvetítéssel kezdődő, és február 23-án, jövő pénteken lapunk egykori és jelenlegi munkatársainak találkozójával véget érő ünnepi két hétben a fél évszázaddal ezelőtti eseményeket elevenítjük fel, az ötven év „termését” mutatjuk be, de a jelenről sem feledkezünk meg.

Ma van az ötvenedik évfordulója annak, hogy Csíkszereda és a környékbeli falvak lakossága az egykori pártszékház – ma a szerkesztőségünknek, valamint a Hargita Megyei Kulturális Központnak otthont adó épület – előtt tüntettek azért, hogy ne Székelyudvarhely, hanem Csíkszereda legyen az újonnan létrejött Hargita megye székhelye. Ezt az eseményt eleveníti fel a Mementó Stúdió a Nem engedtek a hatvannyolcból – Csíkszereda februári forradalma című dokumentumfilmjében, amelyet az emblematikussá vált egykori pártszékház, a mai kulturális központ pincetermében vetítenek este 6 órakor. A filmbemutató után beszélgetés lesz az alkotókkal – Daczó Katalinnal és Daczó Dénessel –, valamint a meghívottakkal.
Holnap 17 órától a marosvásárhelyi Bernády Házban a Hargita Népe Kiadó legújabb kötetét – Ambrus Attila Szóbeszéd és Sarány István Szertelen szószedet című – mutatják be.
Az ünnepségsorozat ezután visszatér Hargita megyébe, február 16-án, pénteken Balánbányán lapunk munkatársai tartanak műhelyfoglalkozást az 1-es Számú Általános Iskola diákjainak.
Jövő szerdán A Hargita és a Hargita Népe a sajtófotók tükrében címmel fotókiállítás nyílik lapunk egykori és jelenlegi fotósainak – Nagy P. Zoltán, Kristó Tibor, Csíki Zsolt, Balázs Árpád, László Róbert és László F. Csaba – munkáiból a Megyeháza Galériában.
Február 22-én, csütörtökön a Hargita Népe Kiadó szerzőinek közös könyvbemutatójára várják az érdeklődőket a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. Meghívottak: Ádám Gyula, Balázs Lajos, Cseke Gábor, Daczó Katalin, Ferencz Imre, Kovács Hont Imre, Kozma Mária, Kristó Tibor és Sarány István. A könyvekről folytatott beszélgetés kísérőmozzanataként kiállítás is nyílik Nagy P. Zoltán, a napilap néhai fotóriporterének képeiből.
Az évfordulós eseménysorozat utolsó mozzanata február 23-án, pénteken 17 órától lesz a megyei tanács székhelyének márványtermében: a Hargita Népe egykori és jelenlegi munkatársai találkoznak. A rendezvénysorozat zárónapja egyébként a Hargita újság legelső lapszáma megjelenésének évfordulója egyben.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek