Fejre álltak a csíkiak

Rosszul zárták a Moldva Ralit

203

A lehető legrosszabbul végződött a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros számára a Moldva Rali. A hazai bajnokság negyedik futamán a 15. szelektíven, miután a leggyorsabbak voltak kategóriájukban és géposztályukban, a csíkiak a cél és a beíró között egy balos kanyarban felborultak. Az autó sérülései miatt nem tudták folytatni a versenyt. A Bákó megyében tartott viadalt Simone Tempestini nyerte meg.

Dobogós helyekről maradtak le a csíkiak a Moldva Ralin Fotó: Balázs Attila / rallyphoto.ro

Fékezési zónában buktak óriásit a csíkiak a hétvégén tartott Moldva Ralin, a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros számára egy óriási kő okozta a balesetet a 15. szelektíven. Kategóriájukban második, géposztályukban első helyen álltak a baleset előtt. A sors iróniája, hogy a szelektíven a leggyorsabbak voltak az elsőkerék-meghajtású autósok között.
Pénteken kilenc gyorsaságit teljesítettek a versenyzők, ebből nyolc Bákó környékén, egy pedig Ónfalva központjában zajlott. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros Maior Norberttel és Raul Badiuval harcolt az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában, ám Maior az ónfalvi szuperszpeciál után kiszállt a harcból, autójával ugyanis technikai gondok adódtak és feladta a viadalt. Másnap ugyan a Super Rally szabályzat alapján visszatért a versenybe, ám hátránya ledolgozhatatlannak bizonyult az élmezőnnyel szemben. Az első versenynapot Badiu zárta az élen a kategóriában, a csíkiak a második helyről várták a folytatást, miután a leggyorsabbak voltak a szuperszpeciálon.
– Nem voltunk elégedettek az első napi teljesítményünkkel, nem sikerültek a legjobban a beállítások. Reméljük, szombaton jobb lesz minden – mondta a szuperszpeciál végén Teslovan Adrian. Szombaton hét, aránylag rövid szelektív várt a mezőnyre, ezúttal Mojnest környékén, ám az éjszakai eső miatt nagyon csúszóssá vált a három pályán a murva út, több pilóta is panaszkodott emiatt, az abroncsválasztás pedig a felsszáradás miatt is több versenyzőnek gondot okozott.
A csíkiaknak szombaton jól indult a napjuk, a Vermesti szelektív első teljesítésekor a leggyorsabbak voltak kategóriájukban, a második Runcu szakaszon viszont sokat csúsztak, majd a Mojnest 2-n megint a legjobb időt autózták. A Vermesti szelektívet másodszor is remekül teljesítették a csíkiak, a fotocellán átérve kiderült, újra a legjobbak voltak kategóriájukban, ám száz méterrel később már fejtetőn volt az autójuk. – A fékezési zónában a cél és a beíró között volt egy balos és egy jobbos szűk kanyar. Az első, a balos kanyar belső ívén pedig egy óriási nagy kő volt, ezt kaptuk el a bal első kerékkel, az megdobott és fejtetőre álltunk. A célból hamar leszaladtak a nézők, a biztonságiak, lábra állítottuk segítségükkel az autót, ám a forró olaj ráfolyt a turbóra és lángolni kezdett a motortér, ezt is nagyon gyorsan sikerült eloltanunk. Az bosszant a legjobban, hogy egy második helyet dobtunk el az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában és egy győzelmet az 5-ös géposztályban – mondta Cseh Vajk Imre. Az autóról a csíki navigátor azt mondta, első látásra nem tűnik súlyosnak a helyzet.
– Szélvédőcsere biztos lesz, hiszen az összetört. A lakatosok fognak biztosan kalapálni a tetőn, a motorháztetőn és az autó jobb oldalán, az viszont, hogy mi sérült meg az erőforrásban, miután lángolni kezdett a motor, a héten derül ki, miután alaposan megvizsgálják az Omega Motorsport szerelői – mondta lapunknak Cseh Vajk Imre.

Tempestini győzött
Összetettben Simone Tempestini, Valentin Porcişteanu, Dan Gârtofan és Bogdan Marişca harcolt az elsőségért, a bajnoki címvédő viszont szombat reggel kiszállt a küzdelemből. Marişca autója ugyanis szombat reggel nem indult, mint később kiderült, az akkumulátor az éjszaka folyamán lemerült. Tempestini végül 58,7 másodperces előnnyel nyerte a Moldva Ralit Porcişteanu előtt, Gârtofan 2 perc 46 másodperces hátránnyal pedig a harmadik helyen zárt.
A Moldva Rali pontszerzői: összetett: 1. Simone Tempestini (Cit­roën DS3 R5), 2. Valentin Por­cişteanu, 3. Dan Gârtofan (mindketten Skoda Fabia R5), 4. Ma­nuel Mihalache, 5. Szabó Gergő (mindketten Mitsubishi Lancer EVO 9), 6. Constantin Aur (Skoda Fabia R5), 7. Raul Badiu (Suzuki Swift Sport), 8. Cristian Dolofan (Mitsubishi Lancer EVO 9), 9. Szabó Csongor (Ford Fiesta R2), 10. Bogdan Vrabie (Suzuki Swift Sport).
A 2-es géposztályt Tempestini, a 3-ast Michalache, a 9-est az elsőkerék-meghajtású autók kategóriáját és a Suzuki-kupát Badiu, a Dacia-kupát Mihnea Mureşan (Dacia Sandero, a 11-es géposztályt Sebastian Barbu (Mitsubishi Lancer) nyerte.
A bajnokság következő futamát, a Hargita Ralit július 13-án és 14-én rendezik Székelyudvarhely főhadiszállással.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek