Fejlődni, alkotni a természetben

Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Rendhagyó módon, Böjte Csaba atya áldásával kezdődött az idei Kárpát-medencei Borsos Miklós Alkotótábor a szárhegyi Kájoni János Gyermekotthonban hétfőn. A huszonnyolc diák egy héten át művészeti vezetők útmutatásával alkothat a természet közelségében.

Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Lehetőséget biztosít a képzőművészetet kedvelő, 10–14 éves korosztálynak az élménygyűjtésre, kapcsolatépítésre és alkotásra a gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány által szervezett nagy múltú tábor. Mint minden évben, a résztvevőket idén is pályamunkáik alapján választották ki: a nagy mesemondó, Benedek Elek tiszteletére készültek az alkotások, amelyeket a megnyitón láthattunk kiállítva. A Szigetszentmiklósról, Gyimesközéplokról, Csoma­fal­vá­ról, Alfaluból és Gyergyószentmik­lósról érkező gyermekek közül többen visszatérő vendégei a tábornak.
Az egyhetes szellemi műhely idei művészeti vezetői Balázs József festőművész és Bíró Zsuzsanna rajz szakos tanár lesznek, de a diákok különböző kézműves­technikákkal is alkothatnak Páll Etelka és Dániel Margit kézművesek közreműködésével.
Balázs József a megnyitón a beérkezett alkotásokat méltatta, és elmondta: ez a tábor lehetőség a szabad, kötetlen alkotásra, az élményszerzésre, ugyanakkor a diákoknak arra is kell figyelniük, hogy tevékenységeik egy-egy imának feleljenek meg mindennap.
Bíró Zsuzsanna tanár grafikai és festészeti technikákat fog tanítani a táborlakóknak, minél több időt a természetben töltve, ott talált rajzeszközökkel való alkotásra biztatva őket.
A heti program része lesz a vidék népművészeti motívumainak megismertetése, és olyan kirándulások is, ahol a gyermekek a környék kulturális és természeti értékeivel is megismerkedhetnek – mondta Bancsi Edit, az egyesület titkára, a tábor egyik szervezője.
A festőművész-szobrász Borsos Miklósról elnevezett tábor termését a szombati záróünnepségen állítják ki.

Boncina-Székely Szidónia