Fejlesztik a gyakorlókertet

Kalibáskő Erdei Iskola

116

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásából három projektjét folytathatja idén a Kalibáskő Erdei Iskolát működtető Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület, illetve annak csíkpálfalvi tangazdaságát a Melfa Impex Kft. Őstörténeti és hagyományőrző foglalkozások, valamint a gyakorlókert fejlesztése valósulhat meg a támogatás jóvoltából.

 

Ferencz Levente és neje, Kovács Ildikó Csíkpálfalván tangazdaságot működtet családi vállalkozás formájában, Kalibáskőn és szerte Erdélyben pedig erdei iskolai és iskolán kívüli tevékenységet folytat egyesületi alapon. Az egyesületi programokhoz, illetve a tangazdaság fejlesztéséhez minden évben pályázati forrásokat céloznak meg, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. idei kiírásai közül pozitív elbírálásban részesültek a Turul és Holló, a „Kőből, fából házat, igéből várat”, valamint a Kalibáskő Erdei Iskola gyakorlókertjének fejlesztése elnevezésű pályázatban.

Mint Ferencz Levente kifejtette: a Turul és Holló magyar őstörténeti témájú, 3–7 napos interaktív gyermekfoglalkozás, amely évente több ezer diákot szólít meg a csíki térség falvaitól egészen partiumi helyszínekig. Utaztatásra, szállásra és terembérre kaptak támogatást.

A „Kőből, fából házat, igéből várat” nevű kiírásban három projektjüket bírálták el kedvezően. Egyikük az Esztenától osztovátáig elnevezésű, a gyapjú útját végigkövető tevékenységük, amelynek során az esztenán való fejéstől a gyapjúfeldolgozásig kísérik a folyamatot. Másik programjuk az Örökölt magyar ház: ennek keretében 4–5 fős csoportok székely ház maketteket készítenek az ősi építkezési hagyományok figyelembe vételével. Ugyanebből a keretből nyertek támogatást az Ábel a rengetegben programra: színészek irányításával, színjátszó tevékenység formájában a helyes nyelvhasználatról tanulnak a gyermekek. Utaztatásra, szállásra költhetik az elnyert támogatást.

Az erdei iskola csíkpálfalvi tangazdaságát – amelyben az Alma András nevű gyümölcstermesztési, a Borsó Berta nevű zöldségtermesztési és a Paradicsom Panna nevű melegházi tevékenységeket szervezik – ugyanakkor mosdókkal, öltözővel, eszköztározó helyiséggel ellátott épülettel fejlesztik, amelynek tetőterében oktatótermet is kialakítanak. A támogatás összegét építőanyagok vásárlására fordíthatják.

Az erdei iskola egyik fő célkitűzése, hogy bizonyítsák: itthon is lehet és érdemes boldogulni. A támogatásokat a szülők és a gyermekek nevében is köszönik.  (x)

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek