Fejlesztik a gyakorlókertet

Kalibáskő Erdei Iskola

47

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásából három projektjét folytathatja idén a Kalibáskő Erdei Iskolát működtető Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület, illetve annak csíkpálfalvi tangazdaságát a Melfa Impex Kft. Őstörténeti és hagyományőrző foglalkozások, valamint a gyakorlókert fejlesztése valósulhat meg a támogatás jóvoltából.

Gyermekek a Kalibáskőnél. Támogatott foglalkozások Fotó: kalibaskogyerekvilag.ro

Ferencz Levente és neje, Kovács Ildikó Csíkpálfalván tangazdaságot működtet családi vállalkozás formájában, Kalibáskőn és szerte Erdélyben pedig erdei iskolai és iskolán kívüli tevékenységet folytat egyesületi alapon. Az egyesületi programokhoz, illetve a tangazdaság fejlesztéséhez minden évben pályázati forrásokat céloznak meg, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. idei kiírásai közül pozitív elbírálásban részesültek a Turul és Holló, a „Kőből, fából házat, igéből várat”, valamint a Kalibáskő Erdei Iskola gyakorlókertjének fejlesztése elnevezésű pályázatban.
Mint Ferencz Levente kifejtette: a Turul és Holló magyar őstörténeti témájú, 3–7 napos interaktív gyermekfoglalkozás, amely évente több ezer diákot szólít meg a csíki térség falvaitól egészen partiumi helyszínekig. Utaztatásra, szállásra és terembérre kaptak támogatást. A „Kőből, fából házat, igéből várat” nevű kiírásban három projektjüket bírálták el kedvezően. Egyikük az Esztenától osztovátáig elnevezésű, a gyapjú útját végigkövető tevékenységük, amelynek során az esztenán való fejéstől a gyapjúfeldolgozásig kísérik a folyamatot. Másik programjuk az Örökölt magyar ház: ennek keretében 4-5 fős csoportok székelyház-maketteket készítenek az ősi építkezési hagyományok figyelembe vételével. Ugyanebből a keretből nyertek támogatást az Ábel a rengetegben programra: színészek irányításával, színjátszó tevékenység formájában a helyes nyelvhasználatról tanulnak a gyermekek. Utaztatásra, szállásra költhetik az elnyert támogatást.
Az erdei iskola csíkpálfalvi tangazdaságát – amelyben az Alma András nevű gyümölcstermesztési, a Borsó Berta nevű zöldségtermesztési és a Paradicsom Panna nevű melegházi tevékenységeket szervezik – ugyanakkor mosdókkal, öltözővel, eszköztároló helyiséggel ellátott épülettel fejlesztik, amelynek tetőterében oktatótermet is kialakítanak. A támogatás összegét építőanyagok vásárlására fordíthatják.
Az erdei iskola egyik fő célkitűzése, hogy bizonyítsák: itthon is lehet és érdemes boldogulni. (x)

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek