2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Fejlesztési társulásba tömörülnek

Antal Lóránt szenátor meghívására évértékelő és évtervező találkozót tartottak az ud­var­helyszéki elöljárók, Bíró Barna Botonddal, az Udvar­hely­széki RMDSZ elnökével közösen. A megbeszélésen elsősorban a térség fejlesztését érintő, már elindított vagy tervezett intézkedésekről tárgyaltak.

Összeültek a térség vezetői. Közös ügyek, közös célok Fotó: Udvarhelyszéki RMDSZ

Olyan témák kerültek terítékre a múlt pénteken tartott találkozón, mint a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL), Udvar­hely­szék gázellátása, a soron következő országos költségvetés, és az idei helyi és térségi prioritások meghatározása.
A parlament tavaly fogadott el olyan jogszabályt, amely megnyitotta az utat a helyi önkormányzatok előtt a települések gázellátásának építésére, fejlesztésére vagy éppen bővítésére. A kormány elképzelése szerint a Helyi Fejlesztések Országos Programjának soron következő kiírásánál már pályázhatnak is a helyi önkormányzatok az említett beruházásokra, hiszen beépítik a támogatott tevékenységek közé.
– 2018-ban nagy előrelépések történtek a gázellátással kapcsolatban. A szenátusban olyan, a módosító javaslataimat is tartalmazó törvényt fogadtunk el, amely alapján megoldható lesz a településeink gázellátása – hívta fel a figyelmet Antal Lóránt szenátor a lehetőségre. A találkozón az elöljárók abban egyeztek meg, hogy a költséghatékony és egyszerűbb földgázhálózat-építés érdekében közösségi fejlesztési társulásként (ADI) lépnek fel, amely egységes entitásként hívja le majd az erre szánt pénzeket. Így a gázszolgáltatóktól is jobb árakat tudnak majd kialkudni az udvarhelyszéki települések lakói számára.
Bíró Barna Botond, az Udvar­helyszéki RMDSZ elnöke és a megyei tanács alelnöke szerint február vége előtt nem valószínű, hogy meglesz az országos költségvetés, ami nagyban megnehezíti a megyei és helyi önkormányzatok munkáját, hiszen csak az országos után lehet elfogadni alacsonyabb szinten a büdzséket.
– Az országos költségvetés elfogadásával lesz világos az a módszertan, ami alapján látni lehet, hogy ki mennyi pénzből gazdálkodhat idén, illetve hogy a megyei tanács milyen módon és mekkora mértékben tud beszállni a helyi projektekbe. De már most érdemes megfogalmazni a pontos prioritásokat községenként, kistérségenként, hogy a célok világosak legyenek – fogalmazott a találkozón Bíró Barna Botond.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb