Fejlesztések több helyszínen

Megyei sípálya-körkép

193

A Madarasi-Hargitán, Maros­hé­vízen, a homoródfürdői Lobogó-sípályán már elindult a síszezon, napokon belül Borszéken is indulhat a lesiklás, a legtöbb pálya esetében azonban jövő hétre tervezik a nyitást. Megyei körképünkben a legnépszerűbb pályákon siklottunk végig.

Munkában a hóágyú. Ha a természet is besegít, jövő héten indul a szezon Fotó: Archív

Az elmúlt hétvégén már három helyszínen is élhettek téli szenvedélyüknek a sízés szerelmesei. Összefoglalónkban az idei fejlesztések, a jegy- és bérletárak, valamint a szezonyitás felől érdeklődtünk. A Madarasi-Hargitáról korábban beszámoltunk, a szintén nagyon népszerű hargitafürdői pályákról pedig egyelőre nem kaptunk érdemi információt.

Borszék is azonnal követi Hévízet
Maroshévízen december 6-án nyitották meg a sípályákat. Ebben a szezonban is kettő, egy 460, illetve egy 1200 méteres áll a téli sportok kedvelői rendelkezésére. Hétköznap 50, hétvégén pedig 60 lejbe kerül a napi bérlet, a tavalyhoz képest pedig újdonság, hogy igyekeztek kiszélesíteni a pályákat, ugyanakkor több hóágyúval rendelkeznek, mint az elmúlt idényben. A tulajdonos megjegyezte: azoknak, akik hosszabb ideig, azaz több napig tartózkodnak ott, egy másik szolgáltatásként lovas szános téli túrázásra is lehetőséget biztosítanak.
Borszéken holnaputánra, péntekre tervezik a nyitást, Mik József polgármester elmondása szerint a főpályát elkészítették, reményeik szerint a nyitásig a kispálya is használatra kész lesz, a teljes kapacitással való működés pedig karácsonyra várható. A fürdővárosban sem kívánnak módosítani az árakon: felnőtteknek 45, míg gyermekeknek 25 lejbe kerül a napijegy.

Hargita sírégió: jövő hétvégén kezdenek
A Hargita sírégió négy pályája közül elsőként a homoródfürdői Lobogó-sípályán indult el a szezon: az elmúlt hétvégén megnyitották a pályát. Itt hétköznapokon 13 órától este 21 óráig, hétvégén pedig délelőtt 10 órától szintén 21-ig várják a sízni vágyókat. Lapunk kérdésére megjegyezték, ebben a szezonban a tavaly elindított bébipályát igyekeznek fejleszteni, az árak tekintetében pedig az egyetlen újdonság, hogy minden felvonás két pontba kerül.
A gyergyócsomafalvi Veresvirág-sípálya a falu központjától 3 kilométerre helyezkedik el, Gyergyószentmiklóstól 10 kilométer távolságra. Két szakasszal rendelkezik: egy 500 méter hosszúságú könnyű és egy 800 méter hosszúságú közepes nehézségű pályával. Bartalis Márton tulajdonos reméli, jövő hétvégén, december 22-én sikerül megnyitniuk az alsó sípályát a téli sportok kedvelői előtt. Jelenleg is öt hóágyú termeli a havat, s bizakodnak, hogy a természet is besegít.
A Bogdán-pálya Gyergyószent­miklóstól 35, Parajdtól 18 kilométerre, a bucsini útszakasz közelében található. Két pálya tartozik az egységhez: egy könnyű (kék) pálya és közepes nehézségű (piros) pálya. Székely Béla, a Bogdán-sípálya tulajdonosa elmondta, folyamatosan hóágyúzzák a pályákat, a nyitást december 22-re tervezik, ha az időjárás nem szól közbe.
– Kimondottan a hóágyúrendszerünk bővítésére koncentráltunk az idén, hóágyúkat vásároltunk, nagyobb víztárolót építettünk, ugyanakkor épült az erdőben egy összekötő út, immár 2,5 kilométer ágyúzott pályánk van – mondta el kérdésünkre Székely Béla.
A Havas Bucsin-pályának két szakasza van, egy 200 méter hosszúságú kezdő pálya és egy 400 méter hosszúságú könnyű pálya, Gyergyószentmiklóstól 30, Parajdtól 22 kilométerre található. Mészáros Márta tulajdonos arról tájékoztatott: nekik csak természetes hó áll rendelkezésükre, ezért a nyitás attól függ, mennyi hó hull, de karácsony másodnapján mindenképp szeretnék elindítani a felvonókat. A pálya tulajdonosa örömmel nyugtázta, hogy tegnapi beszélgetésünkkor éppen havazott. Arról is beszámolt, hogy idéntől újabb felvonóval bővül a pálya, amelynek felszerelése jelenleg is zajlik, remélhetőleg szezonnyitásra elkészül.
A sírégión belüli megegyezés alapján ebben a szezonban csupán a bérlet ára drágult, amely 70 lejbe kerül, a jegyek ára nem változott. A felvonók használata 120 cm magasságig ingyenes, 120 cm–150 cm között gyerekjegy igényelhető, 65 éves kor fölött pedig nyugdíjasjegy. A pályák reggel 10 és délután 17 óra között üzemelnek, esti sízés 18 és 21 óra között lehetséges.

Csíkban még sok a kérdőjel
Molnár Ákos, a Tusnádfürdői Turisztikai Egyesület elnöke a Hargita Népének elmondta: a tusnádfürdői sípályán idén elsősorban karbantartási munkálatokat végeztek, azt szeretnék, ha karácsonyig meg tudnák nyitni a sípályát. Ami a jegyárakat illeti, a napijegy várhatóan 50 lejbe kerül majd, de időszakos jegyeket is lehet majd váltani. Két hét múlva tervezik a nyitást. Kérdésünkre hozzáfűzte: a most frissen hullott hómennyiség is kevés egy sípályához, várják az igazán hideg napokat, hogy hóágyúval pótolják a hiányzó havat.
A csíksomlyói sípálya munkatársától ugyanakkor megtudtuk: a bérleti díjak idén nem változnak, a nyitás pontos időpontját még nem tudják, néhány napi hóágyúzásra még szükség van. Idén annyi újítást vezettek be, hogy lesz síiskola a gyerekek számára, a pálya egy része kizárólag ezt a célt szolgálja külön felvonóval. A http://www.somlyo.ro/ oldalon elérhető árlista szerint a négyórás bérlet kiskorúaknak 25, felnőttek számára 35 lejbe kerül, a nyolcórás bérlet ára pedig 40, illetve 55 lej. Azok számára, akik nem terveznek sokáig maradni, egy felvonás ára 3,5 lej, kiskorúaknak pedig 2,5 lej. Aki nemcsak kipróbálni akarja, az felnőttként 30 lejért tíz felvonásra fizethet be, kiskorúak számára ugyanez 20 lej.
Kósa Imre, a legnépszerűbb hargitafürdői pályákat adminisztráló Csíkcsicsói Közbirtokosság elnöke elmondta: Hargitafürdőn úgy tervezik, hogy a vakációra megnyitják a sípályát, de bővebbi részletekről csak később tájékoztatnak. Később térhetünk vissza a gyimesfelsőloki SkiGyimes pályára is.

Kertész László
Kiss Előd-Gergely
Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek