Fejlesztés több mint harminc utcában

95

A Székelyudvarhely belterületének 80 százalékát lefedő földgázvezeték-rendszert folyamatosan ellenőrzi és javítja a mintegy 114 kilométeres hosszúságú hálózat karbantartásáért felelős részvénytársaság, a Delgaz Grid. A közeljövőben 3,6 millió lejt költenek beruházásokra.

A Hunyadi János utcát már kétszer is feltörték. Kockázat miatt rábólintás Fotó: Lázár Emese

A város 183 utcájából 143-ban létezik földgázvezeték-rendszer, a hálózat Székelyudvarhely belterületének mintegy 80 százalékát fedi le. Az új lakónegyedekben – mint a Csalóka és a Szászok tábora – még nem fejezték be a földgázvezetékek lefektetését, de amint Mihai Predulescu, a Delgaz Grid Rt. szóvivője tájékoztatott: a cég stratégiailag fontosnak tartja, hogy a még „szűz” városrészeken levő háztartások is csatlakozzanak a rendszerre.
– Az Országos Energiagazdálkodási Ügynökség (ANRE) és a piac szabályai mentén haladva mi is hatékonyságra és megtérülésre alapozunk, amikor fejlesztéseket tervezünk. Cégünk nyitott minden igénylő számára, kész biztosítani a hozzáférés feltételeit. Ahol nincs épített hálózat, ott építenünk kell, ezért folyamatosan vizsgáljuk a lehetőségeket a szükséges fejlesztésekről, de csak azokban az esetekben ruházunk be, ha a költségek megtérülése viszonylag biztos. Amennyiben a cég nem tud megvalósítani egy-egy bekötést, akkor a vezetékrendszerre való rácsatlakozás igénylése esetén annak építési költségeit a fogyasztónak kell felvállalnia, illetve, ha kellőképpen felmértük a kifizetődőséget, akkor partnerként kötünk szerződést a majdani klienssel, akinek ingatlana vagy vállalkozása van a lefedetlen területen – közölte Predulescu. Hozzáfűzte, hogy a cég munkatársai folyamatosan ellenőrzik, karbantartják a vezetékrendszer állapotát, kijavítják a meghibásodásokat, és újakat fektetnek le ott, ahol a csövek szavatolt élettartama lejárt.
A városban gyakoriak a soron kívüli meghibásodások, a közlekedésben is fennakadást okoz a gázvezetékeknek a szinte folyamatos javítgatása – ennek okát Predulescu azzal is magyarázta, hogy az útjavítások során gyakran sérülnek meg a föld alatti vezetékek.
Fülöp-Székely István, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója szerint viszont a hálózaton történő, szinte rendszeres tatarozásokat elsősorban az 50 éves, elöregedett, már nem megfelelőképpen szigetelt gázvezetékek teszik szükségessé. Ennek áldatlan következménye, hogy nem egy esetben fel kellett törni úttestet, járdát a már felújított utcákban. Példa rá a Hunyadi János utca, amit – miután teljesen rendbe tett a hivatal – már három alkalommal kellett „feltúrni”: egy esetben a vízvezeték, másik két alkalommal (legutóbb másfél hete) a gázvezeték meghibásodása miatt.
– Nekünk nincs beleszólásunk a cég munkájába, de a város területén az útjavításokat természetesen mindig összehangoljuk a Delgaz Grid által előre bejelentett munkákkal. Vannak rendkívüli, előre nem látható beavatkozások a hálózaton. Kétségtelenül bosszantó, de ezekre az engedélyt a hivataltól és a rendőrségtől is megkapja a cég, mert senki nem kockáztathat egy esetleges gázrobbanást, a lakosok biztonsága a legfontosabb – magyarázta Fülöp-Székely. Az igazgató azt is hangsúlyozta: a cég kötelessége, hogy a hivatallal kötött szerződést tiszteletben tartva a beavatkozás befejeztével kijavíttassa a feltört útszakaszt, járdát.
A városban jelenleg sehol nem zajlik gázvezeték-javítás, közölte Fülöp-Székely, de biztos benne, hogy ebben az évben is számítani kell a hálózati javítások miatti időszakos útlezárásokra.
A részvénytársaság sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy a Delgaz Grid Rt. a közeljövőben összesen 18 kilométer, „lejárt szavatosságú” földgázvezetéket cserél ki Székelyudvarhelyen. A hozzávetőleg 3,6 millió lejre becsült beruházás során a város több mint harminc utcájában (Lejtő, Wesselényi Miklós, Mihai Eminescu, Kornis Ferenc, Görbe, Eötvös József, Tábor, Gyár, Tavasz és Virágok sétány, Napkelet, Függetlenség sugárút, Malom, Kiserdő, Szentimre, József Attila, Kút, Sarkantyú, Szűcs és Mihály Udvar, Domb, Imecs László, Felső-Csere, Csere, Petőfi Sándor, Vár, Cipészek, Kós Károly, Varga Katalin, Küküllő, Benkő József, Bükk utca) fognak dolgozni.

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe március 7-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek