Fedezd fel a tudomány ízét!

Őszi felvételi a Sapientiára

80

A 2010 óta akkreditált 19 éves felsőoktatási intézmény, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Karának vezetősége tegnap az egyetemi felvételi adatait, valamint az ezt népszerűsítő reklámkampányának üzenetét ismertette.

Pap Levente és Mara Gyöngyvér. „Felvételikóstoló” Fotó: Barabás Emőke

A tavaly óta népszerűvé vált, A tudomány íze néven ismert reklámkampány segítségével toborozza jövőbeli hallgatóit a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara. Pap Levente megbízott dékán és Mara Gyöngyvér rektorhelyettes sajtótájékoztatón ismertette a legfőbb tudnivalókat.

„Ízvilág” a fontos identitásképző
A tudomány megízlelése és magunkévá tétele hosszú távú cél kell legyen, ami a megélhetésre, a térségben való elhelyezkedésre ad lehetőséget – fogalmazott Pap Levente, utalva arra, hogy a tudományokba való belekóstolás valójában identitásképző regionális elem, amely fontos az „ízvilág” megismerésében.
– A regionális termékek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, a bizalom, így a Sapientiának re­gionális egyetemként célja a szé­kelyföldi térség oktatási és tudományos tevékenységének felvirágoztatása – részletezte a megbízott dékán.
A reklámfelületeken használt torta is abból a meggondolásból született, hogy a tudomány is olyan, mint az íz: bele kell kóstolni, fel kell fedezni – fűzte hozzá az egyetem PR-referense, Csíki Adél.

Térségi szerepvállalás
Mara Gyöngyvér, a Sapientia – EMTE rektorhelyettese a Sa­pien­tia földrajzi megközelíthetőségét, a tanulóknak biztosított megfelelő körülményeket, az elérhető tandíjakat és a térségi szerepvállalását hangsúlyozta. Mivel az egyetem akkreditált, így államilag elismert oklevelet szerezhetnek a hallgatók. Tavaly a romániai felsőoktatási intézmények nemzetközi rangsorában a Sapientia a 24. helyet foglalta el a 80 közül, míg idén a 20. legjobb egyetem lett a 79 közül. Telt házas előadásokon neves kutatóktól – például Philip George Zimbardótól, Barabási Albert-Lászlótól vagy John W. Bailie-től – tanulhattak a diákok.
– Lehetőséget kínálunk a különböző korosztályoknak az egyetemmel való ismerkedésre. Az idén államvizsgafilmek vetítésével és sok más érdekes programmal ott voltunk a VIBE-on, a Tusványoson is ott leszünk beer-pong kerekasztal-beszélgetésünkel, amelynek alkalmával gazdasági, szociológiai, kulturális és biokémiai nézőpontból vizsgáljuk a sör szerepét – nyilatkozta a rektorhelyettes .
A középiskolásokat megcélzó Az egyetem házhoz jön – felvételi kampánykörút elnevezésű program 52 településen több mint 100 iskolát célzott meg képzéskínálata bemutatásával, továbbá 5 diákversenyt is szerveztek, amelynek nyertesei értékes díjakkal gazdagodhattak, ugyanakkor automatikusan felvételt nyertek az egyetemre.
A Légy egy napra sapientiás nyílt nap ugyancsak nagy népszerűségnek örvendett, amelyre 25 iskolából közel 800 diák érkezett.

Felvételi adatok
A Sapientia a felújítás alatt álló 290 férőhelyes, jól felszerelt szobákkal rendelkező bentlakásával várja a hallgatóit. Az alap- és mesterképzésekre a Sapientia épületében (Csíkszereda, Szabadság tér 1. szám) lehet beiratkozni július 15–24. között hétköznap 9 és 15 óra, szombaton pedig 9 és 13 óra között.
A négy tudományterületen (gazdaság-, humán-, társadalom- és mérnöktudományok) 13 alapképzés, 5 mesterképzés, ezeken belül pedig 318 tandíjmentes és 265 tandíjas hely várja az érdeklődőket. Az alapszakokon a tandíj 250 euró, a fenntartható biotechnológiák és a fordító–tolmács mesterszakon 500 euró, a vezetés és szervezés, valamint a pénzügyi mesterképzések éves tandíja pedig 3000 lej.
Bővebb információkat az egyetem honlapján (www.csik.sapientia.ro) találnak, továbbá érdeklődhetnek a 0722–543022-es és a 0743–898788-as telefonszámokon vagy a csikiadel@uni.sapientia.ro és a bartotimea@uni.sapientia.ro e-mail-címeken.

Alapképzések:

– agrár- és élelmiszeripari gazdaság
– általános közgazdaság
– könyvelés és gazdálkodási informatika
– marketing
– gazdasági informatika
– román nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom
– világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom
– szociológia
– humánerőforrás
– kommunikáció és pr
– élelmiszeripari mérnök
– turisztikai mérnök-menedzser
– génsebészet

Mesterképzés:

– fordító és tolmács
– vezetés és szervezés
– alkalmazott közdazdaságtan és pénzügy
– fenntartható biotechnológiák
– kommunikáció és közkapcsolatok

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek