Februári árindex

Tovább drágult a burgonya

89

Tegnap délelőtt hozta nyilvánosságra a fogyasztói árak alakulására vonatkozó szokásos havi közleményét az Országos Statisztikai Intézet (INS). A hivatalos számadatok szerint februárban a megelőző hónaphoz viszonyítva csak néhány termék, pontosabban termény esetében mutatkozott jelentősebb áremelkedés.

Egyes előrejelzések szerint drágulási hullám mutatkozik a láthatáron. Az februárban nemigen következett be, lévén hogy némi drágulás majd mindegyik árucikk esetében bekövetkezett, de az egy-két kivételtől eltekintve januárhoz viszonyítva nem jelentett 0,9%-nál nagyobbat, és volt olyan termék is, például a sertéshús vagy a tojás, ahol némi csökkenés is bekövetkezett (a tojás kiskereskedelmi átlagára februárban 1,66%-kal volt kevesebb, mint januárban). A fogyasztói árak átlagos rátája az utóbbi 12 hónap során (2018. március–2019. február) a megelőző 12 hónaphoz viszonyítva (2017. március–2018. február) 4,5%-os volt, februárban az éves infláció pedig 4%-os (ez viszont nagyobb, mint a januári éves infláció). Amúgy februárban a fogyasztói árak 0,79%-kal voltak nagyobbak, mint januárban, 1,63%-kal nagyobbak, mint 2018 decemberében és 3,83%-kal nagyobbak, mint 2018 februárjában. Ilyenképpen az idei esztendő első két hónapjában az inflációs ráta átlaga 0,8%-os volt, míg 2018 hasonló időszakában 0,5%-os. Érdemes azt is megemlítenünk, hogy az élelmiszerek esetében a múlt esztendő azonos hónapjához viszonyítva az „árgerjedés” 4,46%-os volt.
Említettük, hogy kivételszámba ment az erőteljesebb áremelkedés. Nos, e tekintetben az első helyre továbbra is a burgonyát kell sorolnunk, amely fogyasztói árindexe 9,98%-kal bővült a januárihoz képest, arról nem is beszélve, hogy februárban ez a termény a hazai piacon 21%-kal volt drágább, mint 2018 decemberében. A zöldségfélék és a zöldségkonzervek esetében is bekövetkezett egy 8,08%-os áremelkedés 2018 decemberéhez képest pedig 16,6%-os. Többe kerültek, nevezetesen 3,37%-kal a déli gyümölcsök is. Az ipari árucikkek esetében csak az üzemanyagok esetében következett be viszonylag jelentősebb drágulás 2,01%-os, a többi ipari áruféleség esetében már-már elhanyagolható árnövekedés mutatkozott. A szolgáltatások tekintetében a távközlés esetében következett be januárhoz képest 1,04%-os drágulás.

Nem csupán hazai jelenség
Uniós viszonylatban is kitapintható, legalábbis a nyilvánosságra került értesülések szerint, egy viszonylagos drágulás. Pillanatnyilag pontos számadatokkal nem rendelkezünk, ugyanis az Eurostat majd március 15-én, pénteken hozza nyilvánosságra az infláció februári alakulására vonatkozó számadatait. Az anyaországban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) viszont már nyilvánosságra hozta a számadatokat, s azokból az derül ki, hogy az úgynevezett maginfláció 3,5%-ra emelkedett februárban a januári 3,2%-ot és a 2018. decemberi 2,8%-ot követően. Ugyanakkor az elmúlt esztendő során egyértelműen az élelmiszerek ára emelkedett a legnagyobb mértékben, nevezetesen 5,2%-kal. Az idényáras élelmiszerek ára 23,3%-kal, ezen belül a burgonya 76%k-al, a friss zöldség ára pedig 39,8%-kal emelkedett. A liszt 10%, a péksütemények 9,7%, a kenyér 6,7%-kal lett drágább, mint 2018 februárjában. Ugyanakkor a tojás 17,4%, a tej 8,4%, a cukor pedig 6,5%-kal olcsóbb lett. Amúgy februárban a megelőző hónaphoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,6%-kal növekedtek, azon belül pedig az élelmiszerek ára 1,5%-kal emelkedett. Ami a burgonyát illeti, feltétlenül utalnunk kell arra is, hogy egy-két kivételtől eltekintve Európa-szerte igen iramos árdrágulás következett be az elmúlt hónapok során, s az várhatóan nem fog csillapodni a közeljövőben az újkrumpli „kibontakozásával” párhuzamosan. (Egyébként egyes hazai üzletláncokban máris forgalmaznak Európán kívülről behozott újkrumplit kilogrammonként 4 lej körüli áron.)

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek