Februárban már szóbeliznek

140

Idén már februárban elkezdődik az érettségi a szóbeli kompetenciavizsgákkal – erősítette meg a hírt lapunknak Hargita Megye Tanfelügyelősége. Miklós Csaba tanfelügyelő szerint a szóbeli vizsga február 12-én román nyelv és irodalommal kezdődik el és 22-én az idegen nyelvvizsgával zárul. A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MA­KOSZ) jónak tartja az előrehozott szóbeli vizsgát.

Vizsgára váró diákok a tavalyi érettségin. Új időpont Fotó: Archív

A tanügyi tárca idén is megváltoztatta az érettségi lebonyolításának időpontját és februárban, tanév közben elkezdődődik a tizenkettedikes diákok kompetenciájának felmérése.
– Abból a szempontból jónak tartom azt, hogy a minisztérium előrehozta a szóbeli vizsgát, hogy a tanulóknak így a május 25-i tanévzárást követően szinte egy hónapja marad felkészülni az írásbeli vizsgákra. Az másik kérdés, hogy a félévközi vakációt követő februári időpont erre a legalkalmasabb, hiszen az érettségiztetésben érintett pedagógusoknak így egyszerre kell lebonyolítaniuk a tanórákat és a vizsgát. Sőt a szóbeli vizsgák időpontjait nézve, az tűnt fel, hogy míg eddig tantárgyanként három nap állt rendelkezésünkre a szóbeliztetésre, idén két nap alatt kell megszervezni a román nyelv és irodalom kompetenciavizsgát, és ugyanígy a magyar nyelv és irodalom szóbelit – nyilatkozta lapunknak az előrehozott érettségi-időponttal kapcsolatosan Varga László, a Márton Áron Gimnázium igazgatója.
Hargita Megye Tanfelügyelőségének tájékoztatása szerint az érettségire január 29.–február 2. között kell beiratkozzanak a végzős diákok, a kompetenciavizsgák román nyelv és irodalom szóbelivel kezdődnek február 12–13-án, majd 14–15-én a magyar nyelv és irodalommal, február 16–19–20-án a digitáliskompetencia-vizsgával folytatódnak, végül pedig február 21–22-én kell lebonyolítsák az idegen nyelv szóbeli vizsgát.
A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) szerint a végzős diákok általános véleménye az, hogy jobb a februári időpont a szóbeli vizsgák megtartására.
– A szóbeli vizsgára minősítést kapnak a tizenkettedikesek, így ezt nem tartják olyan fontos vizsgának, mint az írásbelit, aminek a jegyeiből általánost számolnak és ez alapján, illetve a tanulmányi átlagot figyelembe véve felvételizhetnek egyetemre. Ha februárban túllehetnek a szóbelin, már csak az írásbelire kell összpontosítsanak a tanulók, több idő marad a felkészülésre – állítja Bukur Tamás, a MAKOSZ elnöke, aki szerint a diákszövetség ez okból jónak tartja a minisztérium által foganatosított időpontváltozást.
Az érettségi kezdési időpontjának változása nem jelenti azt, hogy idén elmaradna a korábbi években megszokott próbaérettségi, ennek lebonyolítását májusra tervezte a minisztérium. Ezt követően, az írásbeli június 25-én a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődik, június 26-ra tűzték ki a magyar nyelv és irodalom írásbelit, június 27-re a matematika, illetve a szakhoz köthető kötelező tantárgyból a vizsgát, végül június 28-án a választható tantárggyal zárul a vizsgasorozat.
Az első eredményeket július 4-én teszik közzé.

Pál Bíborka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.